Fie ca vrei sa-ti bucuri propriile papile gustative, fie ca te pregatesti pentru o cina cu prietenii, e bine sa cunosti cele mai de succes combinatii, pentru ca nu orice vin se potriveste cu orice fel de mancare.
Un preparat gustos si un vin potrivit creeaza un echibru intre componentele respectivului fel de mancare si caracteristicile vinului.
Iata care sunt cele mai importante ponturi pentru a alege soiul de vin corespunzator preparatului din farfurie:
Vinul ar trebui sa fie mai acid decat mancarea
Vinul ar trebui sa fie mai dulce decat preparatul culinar
Vinul trebuie sa aiba aceeasi intensitate a aromelor ca mancarea
Vinurile rosii se potrivesc cel mai bine cu o carne mai puternica, precum cea rosie.
Vinurile albe le asociezi cel mai bine cu o carne de o intensitate mai usoara (peste sau pui)
Vinurile amare se echilibreaza cel mai bine cu preparatele bogate in grasimi.
Cand este cazul, este mai bine sa asortezi vinul cu sosul decat cu carnea.
Cel mai adesea, vinurile albe, spumante si rose creeaza perechi contrastante, iar cele rosii, perechi congruente. O asociere contrastanta inseamna un echilibru prin gusturi si arome contrastante, in timp ce una congruenta impune o balanta prin amplificarea aromelor comune.
Iata si cele mai de succes combinatii vin-mancare:
Exista cateva linii directoare testate in timp care te pot ajuta sa planifici mese si petreceri precum un adevarat maestru al gustului.
Rose sec, ideal cu branzeturi
Unele branzeturi merg mai bine cu vinul alb, altele cu rosu, insa aproape mereu fac pereche buna cu un rose sec care are aciditatea unui vin alb si caracterul fructat al unui vin rosu.
Ciupercile si trufele iubesc un Pinot Noir sau un Dolcetto
Retetele pe baza de ingrediente „pamantoase”, precum ciupercile si trufele, se comina perfect cu Pinot Noir sau Dolcetto, care nu sunt corpolente, dar au o anume profunzime a gustului.
Chardonnay, somon si fructe de mare cu sos bogat
Un vin alb precum Chardonnay este delicios alaturi de un peste mai gras, de exemplu somon, sau de orice fruct de mare gatit cu un sos bogat.
Spumantele seci si gustul sarat
Cele mai multe vinuri spumante seci, precum sampania, sunt caracterizate de o nota discreta de dulce. Iar asta confera o senzatie de racorire, revigorare cand sunt servite cu alimente sarate.
Sauvignon Blanc sau Vinho Verde si preparate mai picante
Mancarurile picante precum scoicile cu salata de grapefruit si ceapa nu vor coplesi un vin precum Sauvignon Blanc sau Vinho Verde.
Cabernet sau Bordeaux si friptura de miel
Pentru fripturi sau farfurii cu cotlete de miel si ierburi marunte mergi la sigur cu un Cabernet sau un Bordeaux. Taninurile ferme din aceste vinuri iti vor reviogra papilele dupa fiecare inghititura.
Muscat, oricand la desert cu fructe
Vinurile muscat, mai dulci, se potrivesc cu fructele din deserturi, mai degraba decat cu zaharul. Incearca-le cu crostata cu smochine si miere.
Reteta originala de cornulete vieneze. Vezi secretul pe care trebuie sa il afle fiecare gospodina
Pinot Grigio si peste light
Mancarurile usoare cu fructe de mare devin si mai aromate cand sunt echilibrate cu un vin alb delicat.
Malbec si sosurile barbecue picante
Malbec, Shiraz, si Cotes-du-Rhone sunt puternice si perfecte pentru a face fata preparatelor carora li se alatura sosuri barbecue picante.
Riesling sec pentru cei care adora bucataria asiatica si indiana
Dulceata usoara din Rieslingurile seci le ajuta sa faca echipa buna cu preparatele din bucatariile asiatica si indiana, precum o salata thai cu rata.
Shiraz pentru gusturi picante
Shiraz, un vin rosu cu note spicy, merge perfect cu o mancare foarte picanta.
Sampania rose echilibreaza aproape orice fel principal
Sampania rose are o aroma puternica si bogata pentru a o potrivi cu mai multe feluri principale.
Riesling si salate
Riesling cu aroma de citrice si trifoi este ideal daca vrei sa pregatesti un preparat cu multe verdeturi, precum zucchini linguine cu ierburi.
Zinfandel si pateul de ficat
Un Zinfandel se asociaza perfect cu un mousse cremos de ficat de pui, cu terine sau pateurile de acest gen.
Prajitura cu malai de care te vei indragosti. Secretul ei? Putine calorii
Retetele si vinurile care au crescut impreuna de-a lungul secolelor
Aromele preparatelor si ale vinurilor care au crescut impreuna de-a lungul secolelor - cum ar fi retetele toscane si vinurile toscane - sunt aproape intotdeauna perechea ideala: pappardelle cu ragu de vitel si chianti demi sec, de exemplu.