Alimentatia sanatoasa are rolul de a ne mentine puternici, sanatosi si sa fim intr-o forma buna, in orice moment al vietii noastre. Interesant este ca ceea ce ai mancat la douazeci de ani, poate sa nu fie ceea ce corpul tau are nevoie cand ai ajuns la varsta de treizeci, patruzeci sau cincizeci de ani. In timp, apar schimbari hormonale, pielea se poate deteriora, nivelul de energie scade si trebuie sa ne hranim corect, pentru a preveni aparitia complicatiilor.
Ce sa mananci la 20 de ani
Proteinele sunt recomandate pentru consum, la orice varsta, mai ales la 20 de ani, deoarece ajuta la crestere. Surse bune de proteine pot fi: carne alba, carne rosie, oua, branza sau tofu.
De asemenea, carbohidratii complecsi, cum ar fi, cartofii dulci, quinoa, painea integrala si orezul bun, sunt grozavi pentru energie durabila, mai ales la varsta de 20 de ani.
Alimentele bogate in calciu, precum: susanul, verdeata, portocalele, broccoli, painea si cerealele, sunt grozave, deoarece ajuta la intarirea oaselor. Totodata, afinele, iaurtul, nucile si fulgii de ovaz ofera stralucire pielii si echilibreaza nivelul hormonal.
La 30 de ani, superalimentele sunt esentiale
La 30 de ani, atunci cand trebuie sa gasesti un echilibru intre cariera si familie, iar stresul se poate instala, superalimentele te pot ajuta. Uleiul de masline, uleiul de cocos, somonul salbatic, afinele, turmericul, ouale, verdeata si nucile protejeaza creierul, ajuta la imbunatatirea memoriei si contribuie la combaterea stresului.
De asemenea, la aceasta varsta, incep sa apara semne subtile de imbatranire, precum liniile fine si firele de par albe. Pentru a mentine acest proces de imbatranire, cat mai lent posibil, consuma antioxidanti. Fructele de padure, fructele tropicale, legumele colorate si salatele fac parte din categoria alimentelor cu cei mai multi antioxidanti.
Ce reprezinta petele albe de pe somonul gatit. Trebuie sau nu sa le dai la o parte?
Expertii spun ca odata ce un babat ajunge la 30 de ani, testosteronul incepe sa scada. In acest caz, pestele gras si ouale stimuleaza acest hormon.
La 40 de ani, mai multe legume si fructe colorate
La 40 de ani incep sa apara frecvent probleme digestive, mai ales daca in dieta ai inclus, de-a lungul anilor, alimente procesate. In acest caz, alimentele fermentate, care contin bacterii bune, pot fi benefice dietei tale. Mai exact: varza murata, chefirul, muraturi acre sau iaurtul.
De asemenea, soia si cruciferele ajuta la mentinerea nivelului de estrogen, iar fructele si legumele colorate (precum: capsunile, portocalele, sfecla sau ardeii), dar si acizii grasi omega 3 (din somon, hering, sardine sau macrou) te ajuta sa ai o piele stralucitoare.
Pe masura ce anii trec, metabolismul incetineste, iar pe langa rutina zilnica de sport, adauga pentru accelerarea metabolismului si cereale integrale, precum: orezul brun, graul integral sau ovazul.
La 50 de ani, alimente care echilibreaza nivelul hormonal
Intre varsta de 40 si 50 de ani, organismul incepe sa se pregateasca de menopauza, iar in acest caz, femeile trebuie sa adauge in alimentatia lor mai multe alimente care echilibreaza nivelul hormonal. Varza, broccoli, varza de Bruxelles, turmericul, bananele sau nucile caju ajuta in acest sens, iar proteinele vegetale, precum: cerealele integrale, lintea sau fasolea, sunt minunate pentru longevitate si ajuta la mentinerea oaselor puternice. In plus, ouale, pestele si puiul sunt bogate in Vitamina B12, care sustine sanatatea sistemului nervos.