02.12.2021
Ce reprezinta petele albe de pe somonul gatit. Trebuie sau nu sa le dai la o parte?

Una dintre variantele sanatoase de pranz sau cina este somonul. Acest tip de peste are un gust delicios si contine putine calorii, ceea ce il face ideal de consumat si la dieta. Pe langa gust si calitate nutritiva, somonul are si un aspect placut cu o culoare roz rosatica, insa cand este gatit, pe el apar mici pete albe. Ce reprezinta aceste pete?

Somonul este un peste preferat de multi, atat pentru gustul sau special, cat si pentru valoarea sa nutrititiva. El este bogat in grasimi sanatoase si reprezinta o sursa buna de proteine si acizi grasi Omega-3, grasimi esentiale pentru buna functionare a organismlui. De asemenea, somonul este bogat in vitamina A, vitaminele B, vitamina D, magneziu, potasiu, seleniu, zinc si fosfor. Studiile arata ca daca este consumat regulat, somonul este un aliment care contribuie la mentinerea nivelului de energie, protejeaza inima, imbunatateste functiile creierului si performantele cognitive, contribuie la sanatatea oaselor si aduce multe alte beneficii organismului.

Nutritionistii recomanda consumul de somon la cuptor sau la gratar, deoarece sunt variante mai sanatoase fata de varianta prajita in ulei. Insa, de fiecare data cand gatim acest tip de peste, observam ca apar pe culoarea sa roz rosiatica mici pete albe. Ce reprezinta aceste pete, sunt sau nu daunatoare organismului?

Vrei sa fii energic fara ca sa bei cafea? Afla de la barista, Danil Moroz, care sunt alternativele pentru consumul de cofeina:„Exista alte bauturi, mult mai sanatoase” - VIDEO

Potrivit Reader's digest, aceste pete albe care se scurg de pe peste este o substanta numita albumina. Nu este grasime, ci o proteina care iese la suprafata pestelui atunci cand somonul se incalzeste. Nu este grasime, ci o proteina care iese la suprafata pestelui atunci cand somonul se incalzeste:„Nu este nimic de speriat si este total sigur sa o mananci, doar este inestetica, asa cum vedem cu totii”, subliniaza directorul culinar, Taste of Home, Sarah Farmer.

Cum sa gatesti somonul fara pete albe

Potrivit specialistului, cand somonul este crud, proteina numita albumina nu deranjeaza din punct de vedere estetic, insa pe masura ce pestele intra in contact cu caldura, albumina se inroasa si apare pe suprafata fileului sub foma de bule albe sau pete. Specialistul subliniaza ca albumina este alcatuita tot din aceleasi substante pe care somonul le contine si poate fi consumata, insa daca te deranjeaza, Sarah Farmer spune ca poti scapa de ea daca nu vei gati somonul prea repede (la temperaturi ridicate) si daca nu il vei gati prea mult (carnea trebuie sa se separe usor in straturi atunci cand o tai). Ea recomanda o temperatura interna a pestelui de 51°C. De asemenea, inca un truc recomandat de specialist pentru reducerea albuminei este spalatul somonului inainte de gatit. 

Articole din aceeasi categorie