11.01.2022
10 feluri de mancare traditionale din Spania pe care trebuie sa le incerci: „Fiecare regiune din tara are propriile feluri de mancare tipice unei zone”

Bucataria spaniola a crescut considerabil in ultimii ani, devenind una dintre cele mai importante din lume, datorita geniilor inovatoare, cum ar fi Ferran Adria si fratii Roca. Cu toate acestea, felurile de mancare spaniole tipice constau in retete care dateaza de sute de ani, si au la baza utilizarea de produse proaspete, locale si de sezon.

Fiecare regiune din Spania are propriile feluri de mancare tipice zonei si arome unice, asa ca nu ezitati sa incercati fiecare specialitate pe care aceasta tara o poate oferi. Pentru a face lucrurile mai usoare, astazi descoperim cele mai traditionale feluri de mancare din bucataria spaniola:

1. Paella

Paella este probabil cel mai faimos fel de mancare spaniola, cu varietati si versiuni nesfarsite create de-a lungul anilor. Acest fel de mancare gatit din orez provine din Comunitatea Valenciana, unde este preparata in mod traditional cu carne de iepure, pui si uneori chiar si cu melci. Este gatit pe carbuni fierbinti intr-un fel de tigaie speciala numita paellera si, daca este bine gatit, formeaza cea mai gustoasa parte unei paella- socarrat, orezul prajit si crocant care este ars pe marginea paellerei.

2. Cocido madrileno

Felul de mancare tipic capitalei spaniole, Madrid, era initial consumat de clasa muncitoare pentru a face iernile reci din interiorul tarii un pic mai suportabile. Aceasta asa-numita "tocana madrilena" contine adesea naut, legume de iarna, carne de porc, slanina si carnati. Modul traditional si corect de a servi aceasta tocana este sa beti prima data zeama strecurata de la supa la felul intai, iar apoi, restul ingredientelor la felul doi.

Te-ai plictisit de ovaz la micul dejun? Incearca Chai Quinoa, o varianta absolut divina: „Nu numai ca te vei rasfata in fiecare dimineata, dar te vei asigura ca trupul tau primeste hrana de calitate, inca de la prima masa a zilei”

3. Fabada asturiana

Dupa cum sugereaza si numele, acest fel de mancare s-a nascut in Asturias, o regiune din nordul Spaniei. Este o tocana asemanatoare cu cocido din Madrid, dar ingredientul principal este fabas, un tip de fasole alba gatita timp de multe ore impreuna cu alte ingrediente cum ar fi carnea de porc, slanina, morcilla, obtinand o tocana rosie, perfecta pentru zilele lungi si reci.

4. Gazpacho si Salmorejo

Departe de iernile reci din nord, aceste doua supe reci facute din legume crude au luat nastere in verile calde din Andaluzia. Cel mai cunoscut, gazpacho, este facut cu rosii, castraveti, ardei, ceapa si otet. Salmorejo, tipic din Cordoba, are o textura mai groasa si este facut din usturoi, rosii, ulei de masline si firimituri de paine veche, si se serveste de obicei cu bucati mici de jambon spaniol, ou fiert tare si crutoane de paine prajita.

De ce trebuie sa consumi zilnic rodie in sezon. Plus 3 retete delicioase

5. Omleta de cartofi spaniola (Tortilla de patatas)

Regina bucatariei spaniole este cu siguranta tortilla de patatas, consumata peste tot in tara si adaptata la toate gusturile. Exemplul perfect al simplitatii si rafinamentului bucatariei spaniole, consta pur si simplu in prajirea cartofilor, amestecarea lor cu ou batut si ceapa si gatitul amestecului pana la coagularea oualor. Textura finala poate fi mai mult sau mai putin zemoasa, in functie de preferintele consumatorilor. Omleta de cartofi este cel mai des intalnit fel de mancare, fie cu ceapa prajita, fie fara, dar exista si versiuni cu chorizo, dovlecel sau orice alt ingredient.

6. Pulpo a Feira

In timp ce caracatita nu se gaseste neaparat in topul listei voastre cu alimente preferate, ea apare ca o delicatesa in multe meniuri din nordul Spaniei. Numit si pulpo a la gallega (caracatita in stil galician), acest fel de mancare este tipic din zona Galicia, o regiune din Atlantic renumita pentru fructele de mare incredibile. Caracatita este fiarta si servita in felii subtiri, cu putin ulei de masline, sare mare si boia de ardei. Textura este moale si somptuoasa, deloc la ce v-ati astepta, iar aroma este puternica, dar delicata. Este adesea insotita de cartofi fierti.

7. Crochete

Unul dintre cele mai versatile feluri de mancare din Spania, crochetele se pot face din aproape orice ingredient, desi cele cu jambon spaniol, ciuperci si peste merluciu sunt cele mai comune trei tipuri. Este un fel de sos de bechamel gros, amestecat cu ceapa si ingredientul preferat, din care se formeaza bile mici, ce se dau prin pesmet si se prajesc. Crochetele sunt minunate ca aperitiv, impartite cu cei dragi, si va incurajam sa incercati toate aromele pe care le puteti gasi.

8. Migas

Acest fel de mancare de origine umila este un exemplu minunat de profita de resturile de mancare ramase, deoarece ingredientul principal este painea veche si uscata. Aceasta paine este zdrobita si gatita cu diferite ingrediente, cum ar fi carne, carnati sau legume. Cuvantul "migas" inseamna firimituri! In mod traditional, se manca de catre fermierii saraci la micul dejun, pentru aportul ridicat de energie, desi in prezent este servit la pranz. Cele mai celebre variante sunt cele din Extremadura, migas extremenas si din Castilia-La Mancha, migas manchegas, desi acest fel de mancare se gaseste aproape in toata tara.

9. Calcots

Pentru a incerca acest fel de mancare, va trebui sa va aflati in Catalonia in perioada ianuarie-martie, care este sezonul in care ingredientul principal, calcot, un fel de ceapa asemanatoare cu prazul, ajunge la maturitate. Calcot este gatit pe gratar, curatat si consumat in picioare. Puteti, de asemenea, sa-l mancati cu sos romesco, un sos facut cu nuci si ardei nyora. Acest fel de mancare este tipic zonei Cataluna si se consuma la petreceri, festivaluri si alte ocazii speciale.

Emisiunea Gusturile se discuta din 02.01.2022

10. Papas arrugadas

Bucataria Insulelor Canare are caracteristici unice care o diferentiaza de gastronomia spaniola continentala. Felul de mancare vedeta sunt, asa-numitii "cartofi sifonati" cu sos picant de mojo picon. Se compune din cartofi noi fierti, un fel de cartof care se gaseste numai pe insule, cu  multa sare, astfel incat, odata gatiti, se formeaza o crusta de sare pe coaja lor, care sunt serviti cu un sos picant si rosu din piper, asa-numitul „mojo”. Pentru o varianta mai putin piperata, comandati cartofii cu mojo verde, facut cu ierburi.

Articole din aceeasi categorie