Originar din Persia (Iran), arbustul numit rodier sau rodiu este astazi cultivat in toata lumea, inclusiv in America (unde a fost adus de colonistii spanioli) si in China, Coreea si Japonia.
Fructul este un pic mai mare decat o portocala, are coaja groasa si contine aproximativ 600 seminte. Rodia buna de mancat are coaja usor stearsa, ca si cum ar fi fost frecata de perete, cu urme albe, nu de un rosu puternic. Cele foarte rosii sunt acre si pot fi folosite doar in salate.
Mituri si simboluri
Sucul de rodii este cunoscut din vremuri stravechi de persani si are beneficii extraordinare pentru organism: un pahar contine 50 % din doza zilnica recomandata din vitaminele A, C, E, precum si acid folic, antioxidanti, potasiu, fibre (este foarte bun la digestie) si creste imunitatea. Totodata, sucul de rodie este utilizat pentru vopsirea tesaturilor naturale.
Fructul de rodie este unul dintre simbolurile Armeniei, reprezentand fertilitatea si casatoria, iar in Israel este folosit in cadrul ceremoniei de Iom Kipur (cea mai importanta sarbatoare evreiasca).
Rodia era emblema personala a imparatului roman Maximilian I si unul dintre simbolurile zeitei Hera. Totodata, exista teorii potrivit carora fructul oferit de Eva lui Adam, in Gradina Eden, ar fi fost rodia, nu marul.
Iata si trei retete delicioase cu rodie.
Aripioare picante cu rodie
Salata cu rodie si curcan
Biscuiti cu crema de iaurt si rodie