Te gandesti deja la un aliment crocant, cu gust de slanina, dar cu un continut redus de grasimi si de calorii? Suna ireal, dar este cat se poate de adevarat! Cu cateva ingrediente, poti transforma un pranz de post, intr-un adevarat festin culinar.
Adaugarea alimentelor pe baza de plante in dieta ta, poate aduce multe beneficii, decat carnea. De pilda, o portie de slanina de porc (aproximativ 30 de grame) contine 133 de calorii, 3,5 g grasimi saturate si 477 miligrame de sodiu. In schimb, aceeasi portie de slanina vegana contine 49 de calorii, 0,5 grame de grasimi saturate si 234 miligrame de sodiu. Potrivit thehealthy.com, pe langa reducerea aportului de grasimi saturate, de sodiu si de calorii, acest aliment contine mai putini nitrati, substante care pot fi periculoase pentru organism.
Cum pregatesti slanina vegana
Sa faci slanina doar din plante, dar cu acelasi gust ca al slaninei din porc poate pare ceva ireal, insa se poate! Secretul este sa folosesti condimente, precum chimen sau boia afumata, care imita perfect aromele slaninei originale. In ceea ce priveste textura, poti apela la nuca de cocos deshidratata, la ciupercile shiitake sau la hartia de orez, pe care le poti coace, iar ulterior le poti praji pentru o crusta crocanta. Daca te-am convins si esti gata sa iti pregatesti acasa propria reteta de slanina vegana, iata de ce ai nevoie pentru o portie delicioasa de paste cu slanina:
Ingrediente
-5 lg de ciuperci shiitake spalate si feliate
-1 lg sirop de artar
-2 lg sos de soia
-1 lg de ulei de masline extravirgin
-2 lg boia afumata
-sare si piper dupa gust
Pentru sos:
-1 conopida mica, fiarta
-1 cana de lapte de migdale neindulcit
-1 ceapa tocata
-2 catei de usturoi
-2 lg de drojdie inactiva
-1 lg de mustar Dijon
-sare si piper
Mod de preparare
Amesteca ciupercile, siropul de artar, sosul de soia, uleiul si condimentele, asaza-le intr-o tava, tapetata cu hartie de copt si pune-le in cuptor, la 180-190 de grade C, pana cand se vor rumeni;
Cat baconul se afla in cuptor, pregateste crema. Adauga conopida fiarta intr-un blender cu laptele de migdale, cu ceapa, cu usturoiul cu drojdia, cu mustarul si cu condimentele, apoi amestesca pana se omogenizeaza;
Cand ciupercile sunt gata, lasa-le 5 minute sa se raceasca si adauga-le peste sos (optional le poti praji pentru o textura si mai crocanta), iar intre timp fierbe pastele conform instructiunilor;
Cand pastele sunt fierte, adauga sosul peste ele si cateva frunze de patrunjel. Pofta buna!