30.12.2021
Alimente pentru imunitate de consumat intre Craciun si Anul Nou. 3 pe care trebuie sa le mananci cu masura!

Ne aflam in plin sezon de sarbatori, dar si de raceala, gripa si COVID-19. Profita de ragazul dintre Craciun si An Nou, dar si de cel ramas pana la valul provocat de noua varianta a coronavisurului si intareste-ti imunitatea. O poti face si cu ajutorul dietei. Vezi care sunt cele mai bune alegeri alimentare!

O dieta sanatoasa nu va preveni contractarea coronavirusului sau a gripei, dar te poate ajuta sa ai un sistem imunitar mai bine pregatit pentru a le face fata.

Cea mai buna dieta pentru sistemul imunitar contine putine alimente procesate. Retine ca este mai bine sa obtii elementele nutritive de care ai nevoie din farfurie, mai degraba decat din suplimente alimentare, cu toate ca si acestea sunt utile, cum ar fi cele care iti asigura necesarul de vitamina D, nutrient pe care nu-l poti procura in cantitatea necesara strict din ceea ce mananci. Din pacate, de sarbatori facem exces tocmai de alimente care scad capacitatea de actiune a imunitatii, de aceea n-ar fi rau sa le consumam cu masura, macar intre Craciun si An Nou.

Este vorba despre dulciuri, mai ales cele procesate si bauturi carbogazoase dulci. O dieta bogata in zahar poate reduce raspunsul imunitar, iar acelasi efect il au, in general, toate alimentele procesate.

Cea mai mare parte a sarii din dieta provine din alimentele procesate, iar cercetarile sugereaza ca excesul de sare ar putea sabota capacitatea sistemului tau imunitar de a face fata unui virus sau unei bacterii. Alimentele puternic procesate modifica raspunsul metabolic si, in cele din urma, te pot predispune la infectii grave. De vine este in special alimentatia de tip fast-food.

Cum sa pregatesti cei mai deliciosi biscuiti. Afla de la Virginia Filip, care este secretul celor mai gustoase turte dulci pentru sarbatorile de iarna - VIDEO

Nici alcoolul nu sustine sistemul imunitar, iar in exces il destabilizeaza serios. De asemenea, este asociat cu un risc mai mare de infectii respiratorii. Rezuma-te la un pahar, daca esti femeie, sau la doua, daca esti barbat.

Pune muraturi pe mesele bogate

Alimentele cu bacterii bune, cum sunt muraturile, dar si iaurtul aduc un plus de probiotice. Acestea ajuta la prevenirea infectiilor cailor respiratorii superioare si reduce perioada de recuperare la persoanele care s-au imbolnavit.

Alege pestele mai des intre sarbatori

Nu intamplator este recomandat pestele la masa de Anul Nou, dupa atatea preparate grele consumate de Craciun. Pestele gras, ca somonul sau sardinele, dar si maslinele, avocado, toate tipurile de nuci si seminte ajuta la reglarea proceselor inflamatoare din corp. Aceste alimente furnizeaza elemente nutritive precum magneziu, fier, zinc, seleniu, vitamina E, implicate in functionarea optima a sistemului imunitar.

Nu uita nici acum de fructe si legume

Buna functionare a imunitatii depinde de o alimentatie bogata in fructe si legume care contin vitamina C, beta-caroten, vitamine din complexul B, polifenoli, antioxidanti care se descompun in alimente si contribuie la dezvoltarea bacteriilor intestinale sanatoase. Acesti compusi, care se gasesc si in alte alimente vegetale (ulei de masline, cereale integrale) ajuta bacteriile bune sa se dezvolte. De asemenea, ajuta la echilibrarea florei intestinale.

Top 10 alimente de post care ne ingrasa

Pastreaza cerealele integrale la micul-dejun si la garnituri

Cerealele integrale, ca ovazul, quinoa, orezul brun iti dau un plus de magneziu, fier, acid folic, seleniu de care are nevoie si sistemul imunitar. Cerealele integrale pot ajuta la reducerea inflamatiilor, fapt care previne multe boli, inclusiv diabetul de tip 2. Inlocuirea cerealelor rafinate cu acelea integrale duce si la pierderea unor kilograme in plus. Din moment ce stim ca formele grave de COVID-19 apar adesea la diabetici si la cei care sufera de obezitate, este benefica schimbarea pastelor rafinate, a painii, biscuitilor, cerealelor si orezului cu o varianta de cereale integrale.
 

Articole din aceeasi categorie