22.06.2022
Cum sa-ti satisfaci pofta de dulciuri intr-un mod sanatos

Consumul excesiv de zahar ne afecteaza in mod direct sanatatea si starea de bine, tocmai de aceea este bine sa-l evitam, pe cat posibil, si sa cautam zaharurile prezente in mod natural in diverse alimente care ne vor da energie, avand un rol vital pentru metabolismul nostru. Pofta de dulce poate fi adesea rezultatul unei deficiente de nutrienti in organism.

O viata stresanta, un program de lucru incarcat si lipsa controlului asupra alimentatiei zilnice pot duce foarte usor la cresterea greutatii corporale. Atunci cand ne simtim suparati sau enervati, apelam la consumul de dulciuri care ne va reda imediat starea de bine. In astfel de cazuri, este bine sa facem alegeri intelepte, mai ales ca pe piata exista o gama larga de produse fara zahar la care putem apela, care sa nu dauneze sanatatii sau putem pregati chiar noi aceste deserturi sanatoase, care sunt gata foarte repede.

Cateva optiuni de astfel de gustari dulci, sanatoase, pot fi urmatoarele:

Curmalele in ciocolata

Ele reprezinta gustare delicioasa si in acelasi timp sanatoasa, pe care o puteti pregati rapid, chiar la voi acasa. Aveti nevoie doar de cateva curmale carora le scoateti samburii si le umpleti cu miez de nuca. Topiti jumatate de ciocolata neagra cu o lingurita de unt de cocos, iar mai apoi tavaliti curmalele prin acest amestec. Puteti presara pe deasupra si alte topping-uri precum: fulgi de cocos, nuci tocate, fistic sau alte fructe uscate, de orice fel. Lasati-le la rece pentru o ora, apoi pot fi consumate.

Fursecuri cu ovaz si banane

Amestecati 3 banane bine coapte cu 150 de grame fulgi de ovaz. Cu ajutorul unei linguri modelati si aplatizati aluatul obtinut, portionat in mici gramajoare. Puteti presara peste acestea nuci, curmale, seminte maruntite sau bucati de ciocolata neagra si veti obtine un desert delicios. Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 25 de minute. Dupa ce se racesc, se pot consuma.

Bomboane proteice

Ingrediente necesare: 100 de grame de curmale, 100 de grame unt de migdale, 70 de grame de migdale decojite, 100 de grame de fulgi de cocos, o esenta de vanilie. Adaugati toate ingredientele in blender pana se formeaza o pasta fina. Modelati cu mana aluatul astfel incat sa formati bilute de dimensiuni medii. Acestea se pot tavali ulterior prin fulgi de cocos sau nuci maruntite, sau chiar prin ciocolata neagra topita, in functie de preferinte.

Pancakes cu banane - un mic dejun perfect! Vezi cea mai simpla reteta pentru acest deliciu

Salam de biscuiti

Veti avea nevoie de 150 de grame de biscuiti fara zahar, 100 de grame de curmale, 100 de grame de prune uscate, 40 grame de nuci, 3 linguri ulei de cocos, 2 linguri pudra de carob sau cacao, putina sare si o esenta de rom. Pisati bine biscuitii cu un sucitor, mixati nucile in blender, dar aveti grija sa ramana totusi bucati mai mari, pentru a nu se transforma in faina si puneti-le peste biscuiti. Separat, adaugati in blender curmalele, prunele, carobul, uleiul de cocos, esenta de rom, praful de sare si mixati-le bine pana se formeaza o pasta fina. Adaugati pasta obtinuta peste biscuiti si nuci si amestecati bine. Dupa ce s-a format aluatul, ii puteti da forma de salam si lasati-l la rece peste noapte.

Crema de ciocolata vegana

Veti avea nevoie de: o cana ulei de cocos extra virgin, o cana de cacao, jumatate de cana de unt de migdale, 5 linguri sirop de artar, o esenta de vanilie. Topiti uleiul de cocos si adaugati treptat pudra de cacao, amestecand bine, pentru a nu se forma cocoloase. Opriti focul si adaugati untul de migdale, siropul de artar si esenta de vanilie. Cand se obtine un amestec omogen se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la rece timp de doua ore, dupa care se poate savura.

Cum alegi pepenele rosu perfect. Ce semne iti arata ca e copt si dulce

Daca vreti sa va bucurati de un numar mare de nutrienti si vitamine, alaturi de gustul dulce si bun, puteti alege oricand fructele ucate, ciocolata neagra sau orice tip de unt din nuci ( au o dulceata naturala si reprezinta o sursa bogata de grasimi bune si proteine, mentinand starea de satietate pentru mult timp).

Acestea sunt doar cateva exemple de dulciuri sanatoase si gustoase de care va puteti bucura fara nicio urma de vinovatie, daca sunt consumate cu moderatie. Orice veti alege, este important sa faceti alegeri intelepte, care sa nu va afecteze sanatatea si starea de bine.

Articole din aceeasi categorie