Pepenele este alimentul perfect vara, nu doar hranitor, ci si hidratant, datorita cantitatii mari de apa pe care o contine (92%). E dulce, satios, are putine calorii (30 kcal/ 100 g), e plin cu nutrienti, magneziu, potasiu, antioxidanti (licopen) si vitamine (Vitamina C).
Iata ce trebuie sa urmaresti atunci cand cumperi un pepene rosu, pentru a alege un frcut perfect.
Sunetul
Acesta e un test care naste dezbateri intre „cunoscatori“, dar pe care muti il iau in considerare. Intotdeauna loveste usor pepenele, cu degetul. Daca auzi un sunet infundat, este prea copt, daca auzi un sunet ascutit, inseamna ca, dimpotriva, nu e copt. Daca, in schimbi, auzi un ecou, acesta este indiciul dorit.
Dimensiunea si greutatea
Un pepene bine copt este intotdeauna mai greu decat pare. De fapt, este mai greu decat indica dimensiunea lui. De aceea, daca alegi un pepene potrivit ca marime, dar te va surprinde greutatea aratata de cantar, e un lucru bun. Pepenii bine copti contin o cantitate mai mare de apa decat cei necopti, de aceea si greutatea mai mare. „Cantareste-l“ in maini pentru a vedea cat de greu este.
Coaja
Trebuie sa fie neteda, fara lovituri, acoperita cu o usoara „bruma“. Pe o portiune a cojii trebuie sa existe o pata galbena, acela este locul unde pepenele a stat pe pamant. Cu cat nuanta de galben e mai inchisa, cu atat fructul e mai copt. Daca aceasta pata lipseste, insemna ca pepenii au fost recoltati prematur.
Codita
Este important sa te uiti si dupa codita, atunci cand cumperi un pepene rosu. Daca aceasta este verde, nu alege fructul respectiv, deoarece a fost cules prea devreme. O codita uscata indica, insa, ca este copt si dulce.
Mirosul
Acesta e un indiciu relevant pentru orice leguma sau fruct proaspat. Un pepene necopt va mirosi a dolveac sau castravete (de altfel, ei fac parte din aceeasi familie, a cucurbitaceelor). Unul copt va avea un miros parfumat, usor dulceag.