05.04.2021
Paine cu maia naturala - un adevarat deliciu

Painea cu maia a inceput sa fie adusa in discutie din ce in ce mai mult in ultimii ani. Aceasta are gustul copilariei petrecute la bunica, la tara. Atat aroma, cat si textura painii este diferita fata de cea facuta cu drojdie, coaja ei este crocanta iar miezul moale.

Maiaua este un aluat care se lasa la dospit intre 8-10 zile, a carui compozitie consta doar din apa si faina. Maiaua mai este cunoscuta sub numele de drojdie salbatica, deoarece fermentii se formeaza in mod natural, spre deosebire de drojdia clasica din magazine.

Ingrediente pentru 2 paini:

- 1 kg de faina;

- 550 g maia;

- 600 ml apa;

- 20 g de sare.

Mod de preparare:

Pentru a prepara aluatul, adauga treptat in maiaua fermetata faina si apa cu sare. Framanta timp de 10 minute si lasa-l in repaus pentru 30 minute la temperatura camerei. Pentru o paine, divizeaza o bucata de aluat de aproximativ 1,15 kg care este mult mai lipicios si mai putin pufos decat cel preparat cu drojdia comerciala. Modeleaza bucatile de aluat in forma de bila si lasa-le la predospire. Dupa 15 minute, framanta-le in forma finala, rotund sau lung, in fuctie de ce vrei sa obtii. Mai lasa la dospit inca pentru 30 de minute pentru a creste si da in cuptor la temperatura de 240 grade, 45 de minute. Painea obtinuta va avea miezul mai dens, mai moale, mai elastic si usor umed, cu o porozitate neuniforma.

Dupa cateva zile de la coacere, painea cu maia naturala se imbogateste nutritiv (drojdiile naturale din interior inca lucreaza), in timp ce painea cu drojdii comerciale, dupa o zi de la coacere, se usuca si miezul devine faramicios

Citeste si :  E mancarea preferata a jurnalistei Rodica Cioranica. „Si vin rosu...”

 

Surse foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie