29.06.2022
Lichior de zmeura sau zmeurata. Mod de preparare si trucuri utile

Daca adori lichiorurile fine si aromate si vrei sa le prepari la tine acasa, iti oferim modul de preparare si trucuri utile pentru reteta de lichior de zmeura sau zmeurata.

Zmeura este unul dintre cele mai aromate fructe de padure. Usor de inclus in numeroase retete culinare, zmeura poate fi considerata unul dintre fructele vedeta ale varii. Aceasta poate fi inclusa cu succes in blaturile de prajituri, in creme sau in bauturi. Are o aroma deosebita, dar si o culoare foarte placuta.

Zmeura proaspata este o sursa excelenta de vitamina C, de fibre dietetice si antioxidanti. Nu ezita s-o consumi in stare proaspata pe tot parcursul sezonului ei. Iar dupa ce te plictisesti, include-o in retetele culinare pentru ca le va innobila gustul. Iar daca esti in pana de idei, poti incepe cu reteta de parfait de cocos cu zmeura si nuci caramelizate. Este un desert fin, care se poate monta in cupe sau pahare de sticla transparenta, pentru a-i cuceri pe cei care au ocazia sa il savureze.

Poti include zmeura cu succes si in retete de bauturi. Te poti racori in zilele caniculare cu un pahar de limonada cu zmeura adaugata. Sau poti transforma 200-250 gr de zmeura intr-un smoothie delicios cu putin iaurt sau lapte. Iar in serile in care doresti sa petreci momente speciale alaturi de cei dragi, iti propunem sa testezi reteta celui mai fin si rafinat lichior. Ai mai jos lista completa de ingrediente si modul de preparare pas cu pas.

Lichior de zmera – Ingrediente

  • 1 kg zmeura bine coapta
  • 500 – 600 gr zahar
  • 1 l alcool pur, dublu rafinat de 96 grade sau vodca de 40 grade
  • optional, 1-2 batoane de vanilie, sau zahar vanilat
Pasul de imbuteliere in sticle a lichiorului de zmeura
  •  

Zmeurata – Mod de preparare

Retetele de lichior din fructe sunt, in general, asemanatoare. Difera cantitatea de zahar, in functie de cat de dulci sunt fructele, dar si perioada de macerare a fructelor, in functie de tipul acestora. Unul dintre trucurile utile prepararii acestui lichior, pentru a obtine o aroma perfecta, este acela de a nu spala fructele.

Zmeura nu se va spala pentru ca se va imbiba cu apa, ceea ce ii va diminua aroma. Lichiorul se va filtra foarte bine dupa perioada de fermentare, deci nu trebuie sa te sperie eventualele impuritati.

Ca la orice reteta de lichior din fructe si reteta lichiorului de zmeura se prepara in doua etape. Prima etapa consta in macerarea fructelor cu alcool, iar a doua consta in adaugarea zaharului. Importanta pentru reusita lichiorului este alegerea fructelor foarte coapte.

Cum prepari reteta de lichior de zmeura sau zmeurata

Pune zmeura proaspata intr-un borcan de sticla cu capacitatea de 2,5 – 3 litri. Adauga alcoolul peste fructe, inchide borcanul cu capacul din dotare si pune-l la loc racoros pentru cel putin 24 de ore.

Dupa acest interval de timp vei constata ca s-a format mai mult lichid de culoarea zmeurei. Adauga 500 sau 600 de grame de zahar, daca preferi lichiorurile mai dulci. Iar daca doresti si un plus de aroma, adauga si 1-2 batoane de vanilie sau 5-6 plicuri cu zahar vanilinat.

Inchide din nou borcanul cu capacul din dotare, agita-l usor si pune-l din nou in camara. Lasa-l asa 30-40 de zile pentru o macerare optima a fructelor.

Trece lichiorul de zmeura prin sita, apoi prin tifon si imbuteliaza-l in sticle care se inchid ermetic cu dopuri sau capace.

Te vei bucura mai tarziu de gustul rafinat al lichiorului de zmeura, alaturi de prieteni si familie. Iar daca ti-am deschis apetitul pentru astfel de bauturi fine cu gust divin, iti mai recomandam si reteta de lichior de nuci verzi.

Articole din aceeasi categorie