05.04.2023
In perioada de post, urzica este la mare cautare. Vezi cum se prepara tocanita de urzici - VIDEO

Urzicile sunt plantele care vestesc inceputul primaverii, chiar daca pisca atunci cand sunt  culese, gustul lor este deosebit atunci cand sunt gatite. Pentru ca este perioada de post, urzica este la mare cautare.

Urzici, usturoi, faina si ceapa, doar de cateva ingrediente avem nevoie pentru a pregati o tacanita de post. Elena Calmic spune ca: „Acum e sezonul urzicilor, unde ele contin cele mai multe vitamine si este postul cel mare si acum se intreaba sosul din urzicile tocate, care se servesc cu mamaliga. Deci, facem metoda clasica de urzici, cum faceau stramosii nostri.”

Pentru inceput urzicile se spala de mai multe ori, se pun in apa clocotita si se fierb timp de 5-10 minute. „Intre timp punem ceapa la calit in uleiul incins in alt ceaun, lasam ceapa sa se caleasca, sunt gospodine foarte profesioniste care pun si faina impreuna cu ceapa si o calesc, dar este un risc, caci se formeaza buline de faina, eu optez pentru aceea ca faina sa fie coapta la roala, apoi racita si preparata cu apa.”

„Dupa 10 minute dupa ce urzicile s-au fiert, noi le strecuram, iar zeama o pastram, caci o sa avem nevoie de ea. Dupa aceasta urzicile se lasa un pic sa se raceasca si se maruntesc, ca sa fie o tocanita omogena. Dupa ce s-au tocat urzicile, le dam drumul in ceaunul unde fa fi preparata tocanita, in ceapa calita si cu ulei si adaugam cateva linguri din zeama pe care am pastrat-o de la urzici si mai apoi faina care este amestecata cu apa separat.” 

Atunci cand gatim tocanita de urzici, ingredientul care ii ofera gust si aroma deosebita este usturoiul. „Se drege cu sare si piper, iar cu aproape 2 minute pana la final se adauga usturoiul ras.”

Pe langa faptul ca este foarte gustoasa, are si multe vitamine.

Articole din aceeasi categorie