26.04.2021
E vedeta pe masa de Paste! Cum se pregateste corect si care sunt beneficiile mielului

Odata cu sfintele sarbatori de Paste, mesele moldovenilor vor fi pline cu preparate pe baza de carne de miel. Atunci cand cumparam o astfel de carne este bine de stiut greutatea animalului inainte de sacrificare. Un alt aspect important este legat de felul cum il preparam.

Carnea de miel reprezinta o importanta sursa de niacina si de vitamine din complexul B-urilor: B1, B2, B6, B9, Biotina, B5, B12 si colina vitamine deosebit de importante pentru un metabolism sanatos si pentru a preveni acumularea excesului de homocisteina in corp ceea ce ar creste riscul bolilor cardiovasculare.

Modalitatea cea mai corecta de preparare a acestui tip de carne este fierberea si gatirea la temperatura scazuta. Atunci cand se prepara o ciorba din carne de miel este indicat ca aceasta sa se adauge dupa ce apa a dat in clocot pentru a nu se pierde proprietatile nutritive in apa. Iar atunci cand se prefera a se consuma sub forma de fripturi – se tine cu 24 h inainte de preparare intr-un bait de otet sau vin, apa si condimente pentru ca aceasta sa fie mai frageda si usor digerabila.

Cele mai periculoase combinatii ale acestei carni vor fi cele cu paste, cartofi, orez, paine si alcool, atentioneaza nutritionistii.

Cei care au tinut acest Post vor trebui sa tina cont de aceste sfaturi si sa aiba grija sa nu faca excese. De asemenea, copii si cei in varsta vor trebui sa consume cu grija acest tip de carne intrucat poate provoca alergii, iar grasimile saturate (colesterolul) din componenta sa favorizeaza depunerea lor pe artere, ingrosandu-le, favorizand astfel aparitia bolilor cardiovasculare. Alte persoane cu grad de risc sunt cele cu probleme hepatice, renale, cu pancreasul, HTA, hipercolesterolemie, trigliceride crescute si cei obezi.

Printre cele mai indicate retete pe baza de carne de miel se numara: drobul, ciorba de miel, stufatul de miel, friptura din coaste si pulpa de miel. Iata 2 retete savuroase si usor de preparat:

Stufat de miel

Ingrediente: 

1 kg carne de miel, 

100 g untura/3 linguri ulei de masline, 

100 g ceapa uscata, 

20 fire de ceapa verde,

 20 fire de usturoi verde,

 otet sau zeama de lamaie,

 cateva legaturi de marar si patrunjel verde, 

50 g bulion, 

o lingura de faina,

 piper si sare.

Mod de preparare: 

Carnea se spala, se taie in bucati, se sareaza si se prajeste intr-o cratita cu putina untura. Dupa ce carnea s-a prajit putin, se scoate in alt vas, iar in untura ramasa se caleste ceapa taiata marunt, se adauga faina si se prajeste pana se rumeneste putin, se adauga bulionul si se stinge cu apa calduta. Se rastoarna totul peste carnea prajita si se fierb impreuna pana cand se inmoaie carnea, la care se adauga restul de ingrediente – ceapa verde, usturoiul verde, verdeturile (toate curatate, spalate in mai multe ape, taiate in bucati lungi de 4-5 cm si calite in restul de untura). Se adauga, dupa gust, sare, piper, si se mai lasa sa fiarba 20-30 de minute, dupa care se adauga otet sau zeama de lamaie si se mai da intr-un clocot sau, daca mancarea este prea zemoasa, se introduce in cuptor ca sa mai scada.

Miel cu spanac

Ingrediente: 

900 g carne de miel, 

100 g untura/2-3 linguri ulei de masline,

 60 g faina, 

150 g ceapa,

 50 g bulion,

 1,5 kg spanac,

sare si piper,

zeama de lamaie.

Mod de preparare:

 Carnea taiata in bucati se prajeste in untura incinsa cat sa se rumeneasca putin. Apoi se scoate, se pune in alta cratita, iar in untura ramasa se caleste ceapa taiata foarte marunt, se adauga faina, bulionul, se stinge cu apa calda si se rastoarna peste carne. Se fierbe inabusit pana ce carnea este gata, dupa care se adauga spanacul special pregatit. Se curata spanacul, se spala in mai multe ape, se opareste si, dupa ce s-a racit, se taie  in bucati de 4-5 cm si se adauga la carnea prajita. La final, se lasa sa fiarba impreuna 10 minute, timp in care se adauga dupa gust sare si zeama de lamaie.

Spor la treaba!

Citeste si :  O reteta deosebita pentru masa de Paste! Ciuperci umplute cu carne de curcan
Articole din aceeasi categorie