Ingrediente:
- 30-40 de frunze proaspete;
- 1 cana de orez pentru sarmale, cu bob rotund;
- o jumatate de cana de naut fiert;
- o mana de miez de nuca macinat;
- 3 linguri de ulei de masline;
- 1 ceapa alba medie, tocata marunt;
- 2 catei de usturoi;
- 1 praf de scortisoara;
- 1 praf de curry (optional);
- sare si piper proaspat macinat, dupa gust;
- zeama de la o lamaie;
- 3 cani cu apa;
- 2 rosii proaspete, taiate marunt;
- 2-3 frunze de menta proaspata.
Mod de preparare:
Ceapa se caleste in uleiul incins. Se adauga usturoiul, curry-ul, scortisoara, nautul, miezul de nuca, orezul si menta si se amesteca pana se simt aromele. Se adauga 1 cana cu apa si se lasa la fiert pana orezul trage toata apa si incepe sa se patrunda. Amestecul se condimenteaza cu sare si piper si se lasa la racit. Frunzele de vita se oparesc in apa fiarta 1-2 minute. Se ruleaza sarmalutele, apoi se asaza ordonat intr-o oala de lut, pe fundul careia s-a pus un pic de ulei de masline si s-a facut un pat din frunze de vita, care vor pastra aroma. Se amesteca zeama de lamaie cu apa si cu rosiile si se toarna peste sarmale. Se acopera cu cateva frunze de vita, se pune capacul si se dau la cuptor la 170 de grade, pentru 1-2 ore.
Pofta buna!