26.04.2021
Cum pregatesti un cozonac delicios fara framantare

Cozonacul este un tip de paine dulce, specific pentru tara noastra, care se pregareste la sarbatorile mari, cum ar fi si Pastele si Craciunul. Atunci cand nu ai prea mult timp pentru a sta la bucataria, iar pofta de ceva dulce si bun nu te lasa, pregateste un cozonac fara framantare. Iata care este reteta.

Ingrediente:

 - 1 kg faina;

 - 40 g drojdie;

 - 400 ml lapte cald;

 - 400 g zahar;

 - 400 g nuca macinata;

 - 6 oua;

 - 100 g unt gras;

 - 4 linguri cacao;

 - 5 linguri ulei;

 - 2 linguri stafide;

 - coaja rasa de la o lamaie;

 - o fiola esenta de rom;

 - un praf de sare.

Mod de preparare:

Cu cateva ore inainte, asigura-te ca scoti toate ingredientele din frigider, pentru a fi la temperatura camerei. Separa albusurile de galbenusuri, bate albusurile spuma cu jumatate din cantitatea de zahar, nuca si praful de cacao. Separat, cerne faina, fa o gropita in centrul ei si inauntru pune drojdia, laptele cald si doua linguri de zahar. Cat drojdia se activeaza, vreme de aproximativ 10 minute, topeste untul. Mai apoi, adauga peste faina galbenusurile separate mai devreme, zaharul ramas, esenta de rom, coaja rasa, uleiul, un praf de sare si untul topit, amestecand totul foarte bine. Aluatul care rezulta trebuie sa fie elastic. Nu framanta, doar acopera cu o folie sau un prosop de bucatarie si lasa-l intr-un loc cald, timp de o ora. Cand este gata, imparte aluatul in patru foi, intinde-le si unge-le cu umplutura de nuca, cacao si stafide, apoi ruleaza. Impleteste cate doua, pentru a obtine doi cozonaci si pune-i pe fiecare intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Mai lasa-i o ora la temperatura camerei. Unge-i cu ou batut si da-i la cuptorul preincalzit la 180 de grade. Cozonacii sunt gata dupa aproximativ 40-50 de minute. Optional, poti alege sa ii pudrezi cu zahar la final.

Pofta buna!

Citeste si :  Sanda Diviricean si-a gasit desertul preferat, tocmai in Bali! „Cand vin acasa o sa am o geanta enorma, plina de cutii galbene”

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie