30.03.2021
Clatite umplute cu ciuperci si sos bechamel de post - VIDEO

O reteta grozava de clatite umplute cu ciuperci si sos bechamel de post. Pot fi servite atat ca aperitiv, cat si ca fel principal, deoarece sunt foarte satioase. Desigur, daca nu tii post, poti folosi oua in compozitia aluatului de clatite, iar sosul bechamel il poti gati cu unt si lapte. 

Ingrediente pentru aluatul de clatite:

- 25 grame faina alba;

- 20 gram faina de naut;

- 10 grame (1 lingura) de amidon alimentar;

- Un praf de sare;

- 300 mililitri lapte de soia sau de ovaz;

- 1 lingura de ulei de floarea-soarelui.

Ingrediente pentru umplutura:

- 1 lingura de ulei;

- 1 ceapa mica tocata marunt;

- 250 grame ciuperci feliate;

- 2 catei de usturoi;

- 1 lingurita de cimbru uscat;

- Sare si piper, dupa gust.

Ingrediente pentru sosul bechamel de post:

- 3 linguri de ulei;

- 1 capatana de usturoi;

- 1 lingura de fulgi de drojdie inactiva;

- Sare, dupa gust;

- 150 de grame de nuci caju;

- 180 mililitri apa;

- Clatite verzi cu spanac si umplutura de avocado, rosii cherry si branza cottage.

Mod de preparare:

Sosul bechamel de post: se incinge cuptorul la 200 de grade. Se taie capatana de usturoi pe din doua si se pun jumatatile pe o foaie de copt, intr-un recipient mic (poti folosi un vas pentru tarta sau doua forme de briose). Se stropeste cu 2 linguri de ulei, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa la copt 50 de minute, pana cand usturoiul este moale, parfumat si capata o culoare auriu deschis. Se pun nucile caju in apa fierbinte si se lasa la inmuiat cel putin 30 de minute. Se scurg de apa nucile caju si se pun intr-un blender, alaturi de usturoiul copt, o lingura de ulei de masline, fulgii de drojdie, sare si 180 ml de apa. Se mixeaza pana se obtine o compozitie cremoasa si omogena. Sosul rezultat poate fi folosit atat in aceasta reteta de ciuperci umplute cu ciuperci de post, dar si in musaca de cartofi ori alte mancaruri vegetariene. Se pastreaza sosul bechamel intr-un borcan cu capac, la frigider, pentru 3-4 zile. La congelator poate rezista pana la 1 luna. Tine cont insa ca, atunci cand il incalzesti, trebuie sa mai adaugi putina apa sau lapte vegetal ca sa-l subtiezi.

Aluatul de clatite: amesteca intr-un bol faina alba cu faina de naut, amidonul alimentar si praful de sare. Adauga treptat laptele de soia sau de ovaz si amesteca bine cu un tel ca sa nu se formeze cocoloase La final adauga o lingura de ulei si amesteca. Astfel vei evita lipirea aluatului de tigaie.

Pentru umplutura: toaca marunt ceapa si soteaz-o 2-3 minute, cu un praf de sare, intr-o tigaie in care ai pus o lingura de ulei. Adauga ciupercile spalate, curatate, feliate, usturoiul zdrobit si cimbrul uscat. Amesteca si lasa compozitia pe foc pana ciupercile se inmoaie si lichidul se evapora. La final, potriveste de sare si piper, adauga 3-4 linguri de sos bechamel, amesteca din nou si da deoparte de pe foc.

Pregateste clatitele: pune pe foc mediu o tigaie intinsa nonaderenta. Pentru prima clatita, foloseste un spray cu ulei pentru a evita lipirea aluatului. Cand tigaia este bine incinsa, adauga un polonic de aluat de clatite, misca pentru a intinde uniform pe intreaga suprafata. Cand marginile clatitei incep sa faca „volanase”, adica incep sa se ridice, foloseste o spatula pentru a o intoarce pe cealalta parte. Mai lasa pe foc 1-2 minute sau in functie de cat de prajita iti place (dar nici exagerat de mult, pentru ca se va arde si nici nu va mai fi la fel de usor de rulat). Procedeaza la fel cu restul aluatului de clatite. Umple clatitele cu amestecul de ciuperci si sos bechamel, ruleaza sau impatureste pe jumatate si mananca imediat, cat sunt fierbinti.  

Pofta buna!

Citeste si :  Ai renunta la mancare timp de 15 ore pe zi? Unul din sefii Facebook spune ca acest regim i-a schimbat viata si se simte extraordinar 
Articole din aceeasi categorie