Chisalita este denumirea unei retete de compot traditional din Tarile Baltice (Letonia, Estonia, Lituania). Dar aceeasi reteta se regaseste si in Polonia, Ucraina sau Rusia. Denumirea provine de la cuvantul kissel care inseamna acru. La noi, reteta se intalneste cel mai des in Bucovina si Moldova, dar cu timpul a inceput sa fie apreciata si in celelalte zone ale tarii.
Compotul se prepara din diferite fructe si se serveste, in general, rece, de la frigider. Nu este un compot obisnuit, ci unul ingrosat cu putina faina de porumb, pentru consistenta. Optional, se poate adauga si amidon de porumb pentru ingrosare. In general, se prepara din fructe acrisoare: corcoduse, visine, cirese amare, caise sau prune.
Urmareste mai jos lista de ingrediente si pasii necesari pentru a prepara si tu aceasta reteta de compot rece, de vara.
Chisalita din cirese – Ingrediente
- 1 kg cirese din mai multe soiuri
- 2 litri de apa
- 100 gr faina de porumb (malai)
- zahar sau miere, dupa gust.
Reteta de chisalita de cirese – Mod de preparare
Chisalita, indiferent de fructele folosite, se prepara foarte simplu, asemanator cu reteta clasica de compot.
Tot ce trebuie sa faci este sa te inarmezi cu rabdare pentru a indeparta samburii de la cirese. Daca ai un dispozitiv special, va fi mai simplu si mai rapid. Altfel, poti folosi o scobitoare sau o agrafa de birou.
Poti prepara chisalita si fara a indeparta samburii, daca o pregatesti doar pentru tine. Insa daca servesc si copii din ea, ideal este sa ii indepartezi.
https://catine.ro/chisalita-de-cirese-reteta-de-compot-rece-de-vara-83109.html
Samburii se indeparteaza cu un dispozitiv special, sau cu o scobitoare / Shutterstock
Dupa ce ai spalat bine ciresele si le-ai indepartat samburii, pune-le intr-o oala incapatoare. Adauga apa peste ele si asaza oala pe flacara aragazului, aprinsa la intensitate medie. Lasa ciresele sa fiarba aproximativ 30 de minute sau pana cand se patrund bine. Pe parcursul fierberii, nu uita sa indepartezi spuma care se formeaza la suprtafata compotului.
Dupa cele 30 de minute de fierbere, adauga faina de porumb. Procedeaza ca la reteta de mamaliga, presarand treptat faina de porumb in timp ce amesteci intens cu un tel sau cu o spatula. Mai lasa delicioasa chisalita de cirese sa fiarba 10-15 minute, pana cand malaiul este bine hidratat.
Amesteca constant pentru omogenizare si pentru a nu se forma cocoloase. Daca nu agreezi faina de porumb, poti adauga amidon alimentar. Amesteci mai intai amidonul cu putina apa rece, apoi torni compozitia obtinuta peste compot, in timp ce amesteci intens pentru omogenizare.
Cum servesti deliciosul compot rece de vara
Dupa ce s-au fiert ciresele, iar compotul este ingrosat, poti stinge focul. Lasa compotul sa se tempereze 10-15 minute si adauga, dupa gust, zahar sau miere. Poti adauga si un praf de sare, pentru accentuarea gustului. De asemenea, poti adauga diferite arome: vanilie, rom, menta etc. Aromele se adauga cat timp este compotul fierbinte.
Lasa compotul sa se raceasca la temperatura camerei, apoi il poti pune la frigider. Portioneaza-l in borcane cu capac, daca prepari mai multe portii. Il poti pastra la frigider pana la 7 zile.
Daca adori ciresele si vrei sa te bucuri de gustul lor si in extrasezon, iti oferim si o reteta de dulceata de cirese fara zahar.