Arpacasul este obtinut in urma decorticarii boabelor de orz, grau sau mei. Indepartarea invelisului exterior (germenii si taratele) lasa in urma un bob inca nutritiv, bogat in fibre, dar cu valori mai reduse ale micronutrientilor (vitamine si minerale).
Orzul (Hordeum Vulgare) este una dintre cele mai vechi cereale, cultivate in Orientul Mijlociu, inainte de anul 10.000 i.Hr. si in Peninsula Coreeana in perioada 1.500-850 i. Hr. S-a raspandit in Grecia si in alte parti ale Europei de Sud intre anii 5.000-6.000 i. Hr.
La fel ca celelalte cereale integrale, orzul contine antinutrienti - compusi naturali sau sintetici care interfereaza cu absorbtia nutrimentelor in organism. De aceea, daca folosesti arpacas din orz, e nevoie sa-l lasi la inmuiat pentru a reduce concentratia de antinutrienti.
Creste senzatia de satietate
O portie de 150 g de arpacas gatit (orz perlat) are 193 de calorii si contine, printre altele, 44.3 g carbohidrati, 6 g fibre. 0,7 g grasimi, 3,5 g proteine, dar si cantitati mici din vitamina B1, vitamina K, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu si zinc.
Arpacasul creste senzatia de satietate datorita fibrelor, regleaza tranzitul intestinal, reduce factorii de risc pentru bolile de inima, cum ar fi hipertensiunea arteriala si colesterolul rau, reduce nivelul de zahar din sange si poate contribui la imbunatatirea productiei de insulina.
3 retete cu arpacas
Ciorba de arpacas cu legume
Ingrediente
100 g arpacas
250 g ciuperci champignon
2 l supa de legume
2 morcovi
3 cartofi medii
1 ceapa alba
2 linguri ulei
500 ml bors
sare
piper
patrunjel, leustean, pentru decor
Speli arpacasul, il lasi la inmuiat peste noapte, apoi il speli si schimbi apa. Incingi uleiul intr-o cratita cu capac si sotezi ceapa tocata, morcovii dati prin razatoarea mare, cartofii taiati cuburi, ciupercile feliate, 5 minute la foc mic, amestecand ocazional.
Meniu pentru masa de Craciun. Trei idei de aperitive gustoase si deosebite
Adaugi arpacasul, sarea si piperul dupa gust, apoi torni supa de legume. Amesteci si lasi sa fiarba sub capac la foc mediu pana ce legumele s-au inmuiat. Adaugi borsul dat separat intr-un clocot si mai tii pe foc 3-4 minute, sa se intrepatrunda aromele. Servesti ciorba calda cu patrunjel si leustean proaspat tocate.
Pilaf cu arpacas
Ingrediente
500 g carne macra de porc
200 g arpagas
1 l supa de pui
100 ml vin alb sec
2 morcovi
1 tulpina telina
1 ardei gras rosu
1 ceapa alba
2 catei de usturoi
3 linguri ulei vegetal
100 ml suc de rosii
1 lingurita cimbru uscat
sare
piper
Incingi 2 linguri de ulei intr-o cratita si sotezi carnea de porc taiata bucati la foc mic cateva minute, pe toate partile, pana se rumeneste, apoi o dai deoparte. In acelasi vas, pui restul de ulei si calesti ceapa si usturoiul taiate marunt, morcovii dati prin razatoarea mare, telina si ardeiul taiati julien.
Dupa 4-5 minute, torni sucul de rosii, vinul, presari cimbrul, sarea si piperul dupa gust, amesteci si mai tii pe foc mic inca 2-3 minute. Adaugi bucatile de carne, arpacasul lasat la inmuiat peste noapte si spalat, apoi torni supa de pui. Lasi sa fiarba 30-35 de minute la foc mediu, amestecand ocazonial, sa nu se lipeasca. E gata atunci cand carnea s-a patruns, iar arpacasul a absorbit tot lichidul. Servesti preparatul cald si il decorezi dupa imaginatie.
Budinca de arpacas
Ingrediente
150 g arpacas
700 ml lapte integral
150 g zahar brun
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
fructe, pentru decor
seminte de dovleac, pentru decor
Negresa in doar 5 minute - cea mai rapida reteta posibila! Ce ingredient nu trebuie sa pui in ea
Speli arpacasul, il lasi la inmuiat peste noapte, apoi il speli a doua oara. Il pui la fiert, iar dupa ce clocoteste il mai lasi 3 minute, apoi scurgi toata apa. Pui laptele la fiert, adaugi zaharul, extractul de vanilie si sarea si lasi sa fiarba la foc mediu aproximativ 15 minute, amestecand continuu, pana capata o textura cremoasa si moale. Lasi budinca la racit inainte de servire si o decorezi cu fructele preferate si cu seminte de dovleac.