01.06.2021
Vegan sau vegetarian? Care sunt diferentele

In ultimii ani am auzit tot mai des despre diete vegetariene sau vegane. Dar care este diferenta dintre cele doua?

Nu e niciun dubiu ca dietele pe baza de legume sunt la mare cautare. Intre anii 2000 si 2017, consumul de produse lactate a scazut cu 24%, acestea fiind inlocuite cu laptele de cocos, de migdale sau ovaz, cu pana la 60% intre 2012 si 2017. Mai mult, in urma unui studiu realizat in State 36% dintre consumatori si 60% dintre mileniali au cumparata alimente pe baza de legume, iar doua treimi din respondenti sustin ca au redus consumul de carne in ultimii trei ani, in aceasta categorie intrand carnea rosie si cea procesata.

Exista numeroase motive pentru care dietele pe baza de plante sunt mult mai sanatoase. Aceste alimente sunt asociate cu scaderea in greutate si reducerea riscului aparitiei diferitor afectiuni cronice, inclusiv boli de inima, aflate in topul cauzelor mortalitatii, dar si cancerul, diabetul de tip 2, tensiunea arteriala si declinul cognitiv. Multe persoane devin din ce in ce mai ingrijorate de modul in care sunt tratate animalele, dar si de substantele cu care carnea este injectata si ce impact au toate aceste aspecte asupra mediului inconjurator. In urma unui studiu recent de la Harvard s-a ajuns la concluzia ca alimentatia este singura care poate optimiza sanatatea oamenilor si sustenabilitatea mediului inconjurator.

Nu exista o definitie clara a dietelor pe baza de plate, dar expertii sunt de parere ca prioritar este consumul de plante, iar mai apoi consumul ocazional si in cantitati mici de produse de origine animala. Aici apar doua clasificari: vegetarianismul si veganismul. Dar care este, de fapt, diferenta dintre cele doua?

Ce inseamna sa fii vegetarian?

Sa fii vegetarian inseamna sa nu consumi niciun fel de carne, fie ea carne rosie, de pui sau peste. In schimb sunt permise produse precum oua sau lactate. Persoanele care consuma doar oua in dieta se numesc ovo-vegetarieni, cei care consuma doar lactate se numesc lacto-vegetarieni, iar cei care consuma si oua si produse lactate se numesc lacto-ovo-vegetarieni. Mai exista si pescatarieni, acele persoane care consuma peste si fructe de mare, dar nu sti carne rosie sau de pui, desi acestia nu sunt considerati ca parte a comunitatii de vegetarieni.

Ce inseamna sa fii vegan?

Veganismul exclude toate alimentele de origine animala, de la carne si fructe de mare, pana la oua, produse lactate sau orice alt ingredient derivat din animale, inclusiv mierea si gelatina. In general, veganismul se extinde catre un stil de viata care include sa nu folosesti materiale derivate din animale, inclusiv piele, blana, lemn sau matase. Produsele de casa precum sapunurile sau cosmeticele sunt excluse, mai ales daca sunt facute sau testate pe animale.

Din punct de vedere al valorilor nutritionale, lipsa carnii poate fi o provocare pentru ca se pierd anumiti nutrienti precum vitaminaD, B12, fier, zinc si calciu. Dar daca ai cunostinte despre plante si valorile lor nutritionale, acest aspect poate fi omis. Dac esti vegan sau daca decizi sa urmezi o dieta vegana este foarte important sa stai de vorba cu o persoana specializata in diete vegane pentru a te putea indruma spre cele mai bune alegeri.

Citeste si :  Mituri despre carne, grasimi, suplimente, indulcitori si vegetarianism
Articole din aceeasi categorie