09.06.2021
Sigur nu stiai aceste lucruri despre cirese, fructele-vedeta ale lunii mai

Descopera cateva curiozitati despre cirese. Stiai, de exemplu, ca o singura cireasa a costat 500 de lire la un moment dat? Ciresele dulci si carnoase de mai sunt pline de vitamine, minerale si antioxidanti cu rol benefic pentru sanatate, dar si pentru frumusete.

Curiozitati despre cirese

Cuvantul „cireasa” provine de la denumirea orasului grecesc Cerasus, care este astazi numit Giresun si se afla in Turcia.

Exista peste 1.000 de varietati de cirese care cresc in mediile salbatice si diverse climate, insa doar 20 de tipuri sunt comercializate la scara larga.

In Japonia, floarea de cires este simbol national (neoficial, ce-i drept). Ciresele sunt considerate semne ale frumusetii, generozitatii, modestiei, simplitatii si inocentei. 

Durata medie de viata a unui cires este de aproximativ 20 de ani, dar exista si arbori care au 200 sau chiar 300 de ani. In Japonia exista 3 ciresi care au depasit chiar 1000 de ani.

Cel mai batran cires are intre 1800 si 2000 de ani si se afla in Gradina Botanica Jindai din Tokyo, Japonia.

Cea mai „grasa” cireasa cantareste (mai bine spus, cantarea, pentru ca sigur a fost mancata intre timp) 23,93 de grame si are un diametru de 30 de milimetri. Aceasta a fost inregistrata in Cartea Recordurilor in 2019. 

Cele mai scumpe cirese au fost vandute la un targ de caritate din Australia – cutia cu cirese a fost adjudecata contra sumei de 20.000 de lire. Pretul a fost de aproximativ 500 de lire pentru o cireasa.

Ciresele Maraschino sunt folosite ca garnituri sau decoruri in diferite preparate de patiserie, cofetarie, gelaterie, dar si ca ingrediente in retetele unor cocktailuri clasice, precum Manhattan, Pearl Harbor sau Boulevardier.

Etimologic, „marasca” provine din latinescul amarus, care inseamna „amar”. Initial, aceste cirese, numite marasche, erau conservate in lichior maraschino, un produs distilat traditional italian obtinut din cirese salbatice.

Ciresele faceau parte din ratiile soldatilor si, pe masura ce calatoreau, samburii pe care ii aruncau au devenit copacii care au proliferat in tot Imperiul Roman. Exista chiar si o zicala: „Pentru a gasi vechile drumuri romane, tot ce trebuie sa faci este sa urmezi ciresele salbatice.”

In America se desfasoara in fiecare an un concurs de… scuipat samburi de cirese. Cel care scuipa cel mai departe samburii este invingator. Cea mai mare distanta parcursa de un sambure a fost inregistrata de Brian „Young Gun” Krause din Michigan, care a scuipat samburele la 28,51 de metri.

Consumate in cantitati mari, ciresele sunt otravitoare! La un kilogram de cirese consumate introduci in corp aproximativ 1,5 miligrame de acid cianhidric. Dar nu trebuie sa-ti faci griji, pentru ca doza letala presupune un consum imens, de aproape o tona.

Citeste si :  6 alimente care isi pierd nutrientii cand sunt reincalzite
Articole din aceeasi categorie