07.06.2021
Se permit sau nu bauturile carbogazoase cu zero calori in dieta? Ce spun nutritionistii

Cand tinem diete suntem tentati sa consumam bauturi carbogazoase cu zero calorii pentru a ne satisface pofta, dar cat sunt ele de benefice?

Consumam sau nu bauturile carbogazoase cu zero calorii in dieta?

„Bauturile carbogazoase cu indulcitori sunt permise atunci cand tii dieta, dar doar ocazional, daca nu poti rezista tentatiei si te poti opri doar la un pahar mic. S-a dovedit ca pana si aceste sucuri cu indulcitori pot duce la rezistenta la insulina si la alte efecte secundare nedorite. Nu depinde de sucul propriu-zis, ci de cum e construit organismul tau. Pentru 50% dintre oameni, aspartamul nu are niciun efect. Pentru restul de 50%, are fix acelasi efect precum zaharul. Doar ca noi nu stim din care 50% facem parte. Asadar, puteti bea, dar cate putin si din cand in cand. Insa, in general retine ca, daca ti-e sete, sa bei apa! Nu bei suc pentru ca ti-e sete, ci pentru ca ti-e pofta. La fel si cu vinul. Nu bei 3 litri de vin, bei un pahar. Ca o concluzie, in timp ce urmezi dieta mea, poti sa consumi bauturi carbogazoase cu zero calorii. Bineinteles, asa cum am zis, nu poti bea cantitati mari”, spune nutritionistul Gianluca Mech.

Avem nevoie de ele sau e doar o pofta?

„Trebuie sa inveti sa faci diferenta intre lucrurile de care corpul tau are nevoie pentru a functiona la parametri normali si lucrurile pe care le consumi ocazional, in cantitati mici, pentru a-ti face o placere. Trebuie sa mancam mancare adevarata si sa bem apa! De asta are nevoie corpul! Oamenii insa nu inteleg acest lucru. Le e foame si au senzatia ca pot manca bomboane sau prajituri in loc de peste, legume, carne. Sau le e sete si cred ca pot bea tot felul de sucuri in loc de apa pentru a-si potoli setea. Cred ca scoala ar putea lucra la aceste mentalitati, inca din primii ani de viata ai copiilor. Sa invatam inca de pe bancile scolii sa facem diferenta intre mancarea adevarata si produsele pe care le consumam strict de placere”, spune nutritionistul Gianluca Mech.

Citeste si :  E luna copiilor! Fiica actorului Anatol Durbala, surprinsa in timp ce savura o gogoasa. Vezi cum a pozat micuta - FOTO
Articole din aceeasi categorie