21.06.2021
Pepene galben: ce beneficii are fructul favorit al verii

Cu siguranta pe lista fructelor favorite din sezonul cald se numara si pepenele galben si te intelegem perfect. Pe langa gustul absolut delicios, acest fruct este un pachet de nutrienti esentiali de la antioxidanti care lupta impotriva constipatiei, pana la fibre. In plus, este un fruct versatil care poate fi consumat fie proaspat, fie pe grill sau direct din congelator, pe post de inghetata. Iata de ce sa mananci pepene galben si cum iti ajuta organismul.

Pepene galben: valori nutritionale

Acest fruct este bogat in vitamina C, potasiu, magneziu, arata un studiu din 2019. De asemenea, este bogat in beta-caroten, pe care organismul il transforma in vitamina A, menita sa sprijine functiile sistemului imunitar si sanatate pielii si vederii, arata National Library of Medicine. Pe langa faptul ca este bogat in fibre, contine si foarte multa apa, ceea ce ajuta la digestie. 160 de grame de pepene galben contin:

54 calorii

1 gram proteina

0 grame grasimi

13 grame carbohidrati

1 gram fibre

13 grame zahar

Pepene galben: beneficii pentru sanatate

Lupta impotriva stresului oxidativ

Unul dintre cei mai cunoscuti antioxidanti pe care-i contine pepenele galben este vitamina C, ceea ce inseamna ca ajuta la combaterea stresului oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi inainte ca acestia sa se acumuleze in organism si sa distruga celulele. Stresul oxidativ este un risc crescut pentru bolile cronice precum bolile cardiovasculare si cancerul. Mai mult, vitamina C ajuta organismul sa regenereze vitamina E, un alt antioxidant.

Sprijina sistemul imunitar

Datorita vitamine C si beta-carotenului, pepenele galben protejeaza sistemul imunitar. Vitamina C sprijina regenerarea noilor tesuturi din organism, ceea ce duce la o vindecare sanatosa si rapida a ranilor. De asemenea, exista cercetari care sugereaza ca vitamina A sprijina productia si cresterea celulelor imunitare.

Ajuta la o digestie sanatoasa

Pepenele galben contine atat fibre solubile, cat si fibre insolubile si, din fericire, ambele sunt ideale pentru un tract digestiv sanatos. Pentru inceput, fibrele solubile cand intra in contact cu apa sau alte lichide din tractul gastrointestinal formeaza o substanta similara unui gel care ajuta la formarea scaunului si imbunatateste constipatia si diareea, informeaza Universitatea Oregon State. De cealalta parte, fibrele insolubile nu se amesteca cu apa, ceea ce ajuta la transportarea alimentelor prin tractul digestiv prevenind si ameliorand constipatia.

Pepenele galben te ajuta sa te hidratezi

Daca stii ca nu consumi suficienta apa, pune-ti baza in pepenele galben. Potrivit Academiei de Nutritie si Diete, pepenele galben contine 90% apa, iar organismul nostru are nevoie de acest fluid pentru digestie, metabolism, controlul tensiunii arteriale, procesul de detoxifiere a ficatului si rinichilor. De asemenea, apa este esentiala pentru transportarea nutrientilor in organism si reglarea temperaturii, pentru ca deshidratarea poate produce simptome precum stari de greata, ameteli, stari de oboseala, spasme musculare sau constipatie.

Articole din aceeasi categorie