Si pentru ca masa este in centrul atentiei de sarbatori, tot ce cumparam trebuie sa ne aduca nutrienti suficienti si de calitate, „materii prime” pentru procesele metabolice si regenerative ale celulelor noastre.
De obicei, din cauza frigului, avem tendinta sa mancam mai mult decat avem nevoie. Din pacate, avem tendinta sa alegem alimente extrem de toxice, preparate cu un exces de grasime animala si pline de colesterol, de tipul carnatilor grasi si afumati, jumari, sarmale etc., care de multe ori aduc si 800-900 de calorii la suta de grame.
Putem sa ne bucuram de mesele traditionale cu mici modificari, astfel incat stomacul nostru sa nu ajunga „pacient” la urgente. Avem nevoie de proteine de calitate din diferite surse. Desigur, daca optam pentru carnea de porc, de preferat crescut fara chimicale, aceasta trebuie sa fie foarte slaba, gatita fara grasime animala si la abur. Carnea de curcan este o sursa bogata de proteine de calitate, in special pieptul, pe care il poti folosi si la prepararea piftiei. Tot curcanul poate fi folosit ca ingredient de baza la traditionalele sarmalute. La friptura poti asezona garnituri din legume cat mai verzi, preparate la abur, sau salate de cruditati.
Nu uita nici painea, dar opteaza pentru cea integrala, care contine fibre de calitate, favorizeaza digestia si impiedica aparitia constipatiei. Cat despre delicioasele muraturi, incearca sa le eviti sau macar sa le reduci cantitatea. Muraturile au foarte multa sare si acumuleaza multa histamina, substanta care poate avea efect iritant asupra mucoasei gastrice, de unde si frecventele senzatii de arsura la stomac dupa o masa cu multe muraturi.
5 sfaturi pentru mentinerea siluetei de sarbatori
- Consuma fructe proaspete de sezon, precum citrice, fructe de padure, fructe de cactus si merisoare, bogate in vitamine si antioxidanti. Consuma-le cat mai proaspete si evita sucurile.
- Grasimile esentiale nu trebuie sa lipseasca niciodata, cu atat mai putin iarna. Acestea protejeaza atat vasele de sange, cat si pielea, iar impreuna cu hormonii regenereaza celulele. Nu degeaba se obisnuieste sa le oferim colindatorilor nuci. Este bine sa avem in camara stoc de migdale, alune, nuci de diferite tipuri (Brazilia, Pecan, Macadamia) si de 2-3 ori pe zi sa luam cateva, nu multe pentru a nu aduce aport excesiv de calorii.
- Pentru dressingul salatelor, foloseste uleiuri de avocado, samburi de struguri, susan etc., mereu alternate pentru a asigura o gama larga si un raport adecvat de acizi grasi.
- Consuma oua umplute cu spanac sau ciuperci, in locul maionezei.
- Pestele sa nu lipseasca de pe masa, macar o data la 2-3 zile, pentru ca este o sursa bogata in acizi grasi Omega 3.