Nu exista persoana care sa nu iubeasca gustul fraged si aromat al unei fripturi suculente, insa pana a ajunge la acest moment este cale lunga, mai ales daca esti incepatoare intr-ale bucatariei.
Scopul marinarii carnii, de oricare fel ar fi ea, este:
1. Sa o fragezeasca, deci sa nu te trezesti cu bucati de cauciuc in gura, pe care cu greu sa le poti mesteca.
2. Sa imprumute toate aromele din condimente, astfel incat tu si invitatii tai sa fiti purtati fie pe taramurile Indiei, prin intermediul unei lingurite de curry, fie prin Asia, cu ale sale parfumuri de ghimbir si lemongrass, sau alte continente renumite pentru mestesugul timpuriu cu astfel de schimburi pretioase.
Nu doar carnea se marineaza, ci si legumele Deci, nu te limita la carne atunci cand vrei sa obtii un preparat gustos, ci aplica acest principiu si la legume sau chiar fructe.
Marinarea se refera la procesul in sine de introducere a carnii in compozitia miraculoasa, iar marinada pentru carne se refera exclusiv la lichidul in care va sta carnita pentru cateva ore.
Printre ingredientele de baza care trebuie sa se regaseasca in marinada pentru carne se numara: uleiul de masline, ceapa, usturoiul, condimentele (sare, piper, cimbru, rozmarin etc.), sosul de soia, zeama de lamaie, otetul balsamic si vinul (rosu sau alb, dupa cerinte). Desigur, amestecurile variaza in functie de tipul de carne pe care il pregatesti, la fel cum si timpul poate varia de la cateva minute la cateva ore. Important e sa stii cum sa combini miresmele si cat sa tii carnea in acest amestec.
Timpul de marinare trebuie respectat aproape cu sfintenie pentru ca poate duce fie la un rezultat spectaculos, fie la unul dezastruos. Mai exact, risti ori sa distrugi textura carnii, ori sa nu ai o bucata de carne frageda si patrunsa de arome, ci una fada, fara sare si piper, ori o talpa de bocanc, lipsita de orice fel de gust si tare ca o guma Turbo din vremurile apuse.
Prin urmare, carnea de pui sau curcan se tine la marinat intre 2 si 4 ore, carnea de vita, oaie sau miel intre 4 si 6 ore, carnea de porc intre 2 si 4 ore, carnea de vanat (caprioara) si rata intre 4 si 8 ore, pestele intreg intre 1 si 2 ore, cel file maximum o ora, legumele se tin intre 30-60 de minute Desigur, timpul poate varia in functie de prospetimea carnii si varsta „sacrificatului”. O gaina batrana nu se va da chiar atat de usor batuta, deci va trebui lasata ceva mai mult timp in lichidul aromat.
De asemenea, pentru a ajuta carnita sa capete textura si aroma pe care ni le dorim, putem apela si la mici trucuri, cum ar fi: inteparea acesteia cu o seringa cu ac gros a marinatei, razuirea unei portocale sau a unei lamai si presararea carnii cu aceste mici firicele parfumate, zdrobirea usturoiului si a cepei, in locul taierii clasice de tip rondele sau pestisori, pentru ca astfel se elibereaza mai usor sucurile si aromele etc. In plus, trebuie tinut cont de faptul ca, in cazul carnii de pui, vita sau porc, aceasta se va cresta, astfel incat sosul sa patrunda mai bine in carne si pentru a ajuta la pastrarea sucurilor naturale din aceasta. Nu uita nici de vasele in care lasi la marinat carnea! De preferat sa le eviti pe cele din aluminiu si sa le alegi pe cele din plastic, sticla sau ceramica. O alta varianta sunt pungile care se inchid ermetic, in care sa amesteci toata nebunia de condimente cu carne, dupa care sa o pui la rece.
Nu folosi restul de marinada pe post de sos, mai ales daca amestecul nu a fost fiert. Te poti pricopsi cu o toxiinfectie de toata frumusetea, avand in vedere ca bucatile de carne cruda care au stat in marinata sunt, frecvent, purtatoare de bacterii, pana la proba focului. Un alt sfat pretios este sa nu pui carnea pe gratar cu o cantitate mare de marinada, pentru ca, in cazul in care aceasta este facuta cu zahar sau miere, acestea se vor arde cu usurinta si carnea se va carboniza si nu va avea tocmai gustul pe care ti-l doresti.
Sursa foto: Google.com