04.05.2021
Leusteanul - planta aromatica si terapeutica

Lesteanul este o planta aromatica, des intalnita atat in curtile gospodarilor romani, cat si in jardinierele persoanelor care locuiesc la bloc. Fiind des folosit in bucatarie, leusteanul este de nelipsit din casele romanilor.

Denumirea oficiala este Levisticum officinale, fiind o planta de origine mediteraneeana, folosita inca din vremea antichitatii atat in scop culinar, cat si in scop medicinal. Popular, leusteanul se mai numeste buruiana de lungoare, leostean, libistoc, lustrean, pascanat

Radacina de leustean contine amidon, zahar, zaharoza, apa, rasina, acid de angelica. Toate partile plantei contin ulei volatil, gumirezine, taninuri, grasimi si saruri minerale.

Beneficiile leusteanului

Indicatiile terapeutice ale leusteanului sunt regasite in insemnarile grecilor antici care au descoperit afectele benefice asupra digestiei, asimilatiei si sistemului nervos. Mai tarziu, in secolul VII, un botanist britanic, pe nume Nicholas Culpepper, i-a gasit si mai multe intrebuintari practice.

Leusteanul poate avea beneficii, de uz intern, pentru urmatoarele afectiuni: afectiuni digestive, afectiuni ale glandelor salivare, anorexie, bronsite, cicluri menstruale dereglate, colici abdominale la copii, constipatie, debilitate, diaree, dismenoree, edeme cardiace , gaze intestinale, hipertensiune, inapetenta, stres, tahicardie, traheita, tulburari de menstruatie.

Acesta mai poate lupta impotriva ulceratiilor pe piele, alergiilor, ranilor, furunculelor, in uz extern.

Citeste si :  Pregatirile merg in toi! In familia Olesei Svecla toata lumea are treaba, bunelul afuma carnea, micuta Casandra a vopsit ouale - VIDEO

Sursa foto: Pexles.com

Articole din aceeasi categorie