Iti oferim cateva informatii despre modul in care poti preveni imbolnavirile prin respectara unor reguli la bucatarie.
1. Spala-ti mainile inainte de a incepe sa prepari mancarea, dupa ce tai carnea sau pestele crud si urmeaza sa atingi alte ingrediente.
2. Depoziteaza alimentele corect.
- Fie in frigider sau intr-un dulap intunecat, toate aceste spatii trebuie periodic verificate si curatate.
- Niciodata nu pune impreuna alimentele crude cu cele gata de consum (de exemplu carnea cruda alaturi de mezeluri).
- Alimentele gatite nu se pastreaza la temperatura camerei mai mult de 1-2 ore.
- Cel mai corect mod de a decongela alimentele inghetate este la frig, adica in frigider.
3. Alimente care nu se spala.
- Ciupercile nu se spala, decat doar in cazurile exceptionale (atunci cand nu reusim nici intr-un fel sa indepartam murdaria). Nu degeaba ciupercile sunt denumite in limbaj popular „bureti”, ele absorb enorm de multa apa si elimina in foarte scurt timp multe din substantele pe care le contin, ramanand fara gust. Asadar, corect este sa periem ciupercile cu o periuta moale, indepartand impuritatile sau sa le stergem cu grija cu servetele de hartie curate. Ciupercile patate e bine sa fie decojite de pielita de la suprafata si se vor indeparta cu un cutit portiunile strivite sau viermanoase.
- Nu se spala nici carnea, vei fi uimit, dar este adevarat. De ce? In cazul in care carnea a fost intr-adevar contaminata cu ceva germeni periculosi, spaland-o cu apa nu ai cum sa-i indepartezi pe toti, pentru ca acesti germeni nu raman frumos insiruiti la suprafata bucatii de carne, asteptand cuminti sa fie luati de acolo, ci vor contamina intreaga bucata, inclusiv in interior. In schimb, ce este sigur ca vei reusi sa faci, daca speli carnea, va fi sa ajuti la raspandirea eventualilor germeni periculosi in chiuveta, in vase si cam in intreaga bucatarie, prin stropire.
4. Alimentele care neaparat trebuie spalate.
- Ouale, indiferent ca sunt din comert sau din alte surse, trebuie spalate. De multe ori, sunt contaminate cu bacterii periculoase asa ca e chiar indicat sa le speli cu detergent de vase si multa apa rece.
- Spala bine legumele, frunzele si fructele sub jet de apa rece, iar dupa dezinfecteaza bine chiuveta cu apa calda si detergent sau cu un dezinfectant pentru suprafetele din bucatarie.
5. Intretine curatenie in bucatarie si pe suprafata de lucru.
- Bucataria trebuie aerisita zilnic.
- Suprafata de lucru este bine sa fie spalata si dezinfectata la finalul fiecarei zile de lucru in bucatarie.
- Dupa prepararea ficarui aliment si inainte de a trece la urmatorul, spala bine cu apa calda tocatoarele.
- Foloseste prosoape de bucatarie din bumbac sau in, rezistente la spalari cat mai des la temperaturi inalte.
Respecta aceste reguli pentru a tine bacteriile cat mai departe de bucataria ta.
Surse foto: Google.com