11.12.2020
Gustul copilariei. Iata cateva retete de la bunici, care iti vor trezi amintiri

Cei de la tara nu aveau la indemana nici retete complicate, nici electrocasnice care sa le usureze munca, dar reuseau de fiecare data sa ne surprinda cu mancaruri delicioase.

Cand eram mici, cea mai mare bucurie era cand bunica ne chema la masa si ne astepta cu o surpriza: un desert pe care il prepara doar la ocazii speciale. Insa nu aveam voie sa il mancam decat dupa ce terminam tot din farfurie si curatam bine sosul de la mancare cu painea proaspat scoasa din cuptor. Painea care era atat de gustoasa, crocanta si cu un miez atat de pufos incat, de multe ori, nici nu mai aveai rabdare sa fie pusa masa ca te saturai rontaind din ea. Mirosul inconfundabil de paine facuta in casa nu poate fi egalat cu cea pe care o cumparam de la brutarie.

Dulceata de capsune, inca un deliciu pe care il gaseai la bunica pe masa sau in borcanele din beci. Iata cum sa o pregatesti si tu din urmatoarele ingrediente:

- 4 kilograme de capsune;

- 3,5 kilograme de zahar;

- 4 lamai.

Mod de preparare:

Spala capsunele bine, apoi indeparteaza cu grija coditele. Da coaja de la lamaie prin razatoare si pune-o peste capsune, intr-o oala incapatoare. Poti adauga si sucul de la lamaie, daca vrei sa obtii un gust dulce-acrisor. Adauga tot zaharul si pune oala pe aragaz, la foc mic. Din cand in cand, elimina spuma care se formeaza la suprafata. Lasa capsunele la fiert timp de 45-50 de minute, pana cand se formeaza dulceata. Pentru ca dulceata sa se mentina proaspata cat mai mult timp, este important ca borcanele in care o vei depozita sa fie fierte inainte, pentru a fi sterlizate.

Nu vei uita nici biscuitii pe care ii serveai alaturi de o cana de lapte cald cu cacao. Erau atat de gustosi, dar si simplu de preparat. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

- 200 de grame de unt (este de preferat sa pui untura, pentru a obtine un gust cat mai apropiat de cel al biscuitilor clasici);

- 200 de grame de zahar;

- 3 oua;

- 3 linguri de lapte;

- 3 linguri de smantana grasa;

- 2 plicuri de praf de copt;

- 1 lingurita de esenta de vanilie sau rom;

- 1 kilogram de faina;

- 1 plic de zahar pudra.

Mod de preparare:

Amesteca faina cu praful de copt si intr-un bol zaharul cu untul sau untura, pana cand acesta se incorporeaza bine. Peste acest amestec adauga treptat ouale, apoi smantana, laptele si esenta de rom sau de vanilie. Dupa ce ingredientele sunt incorporate bine, adauga faina, amestecand bine, pana cand se formeaza o compozitie omogena. Aluatul format trebuie sa aiba o consistenta ferma, dar elastica. Lasa aluatul la racit, la frigider, timp de o ora, invelit in folie de plastic. Trece aluatul prin masina de tocat sau fa biscutii manual in ce forma vrei tu. Pune-i intr-o tava, pe o folie de copt, apoi da la cuptor si lasa 15-20 de minute, pana cand se rumenesc. Scoate-i din cuptor, presara peste ei zaharul pudra si savureaza-i cu o cana cu lapte.

Pofta buna!

Lucrurile pe care le preferam cand suntem mici raman cu noi mereu si ne fac sa tresarim cu nostalgie atunci cand le reintalnim. Pregateste cat mai des aceste bucate si nu ezita sa-ti amintesti de cele mai frumoase momente din viata ta!

Citeste si :  Tort cu crema de ricotta, lamaie, rozmarin si migdale

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie