02.04.2021
Fructe care pot fi mancate crude si au numeroase beneficii

Fructele necoapte sunt considerate necomestibile sau, in cel mai bun caz, prea acre pentru a fi consumate, insa in cultura asiatica, spre deosebire de Occident, acestea sunt considerate la fel de nutritive precum fructele coapte, uneori chiar mai sanatoase, deoarece nu au un continut atat de ridicat de zaharuri. Acreala fructelor necoapte este data de acidul malic si cel citric. Pe masura ce fructele se coc, acesti acizi organici sunt convertiti in zaharuri, care confera fructelor dulceata specifica.

Unele fructe necoapte sunt la fel de nutritive precum cele coapte. Papaya si mango, de exemplu, sunt adesea consumate in diverse tari din Asia datorita continutului bogat in antioxidanti, vitamina C, B1, B2, niacina, pectina, caroten, potasiu si alte substante nutritive esentiale pentru imunitate.

Iata cateva fructe ce pot fi consumate necoapte si beneficiile lor pentru organism!

Papaya verde, bun pentru dureri in gat si indigestie

Fructul de papaya necopt este bogat in fibre, caroten, vitamina C, flavonoizi, vitamine din complexul B, acid folic, acid pantotenic, magneziu si potasiu, precum si in papaina, o enzima care ajuta la digestie. De asemenea, papaina poate ameliora simptomele dispepsiei (indigestiei) si ale hipoclorhidriei (nivel scazut de acid gastric), cea din urma fiind un simptom des intalnit in bolile inflamatorii intestinale, boala celiaca sau sindromul intestinului iritabil. Sucul de papaya crud poate fi benefic si femeilor care se confrunta cu dureri puternice la menstruatie sau persoanelor care au dureri in gat cauzate de tonisilita (se recomanda amestecul sucului de papaya cu putina miere).

Mango necopt, indicat pentru constipatie si prevenirea deshidratarii

Mango crud este o sursa excelenta de amidon si poseda numeroase proprietati terapeutice datorita acizilor oxalic, citric, malic si succinic, precum si a pectinei, vitaminei C, niacinei si vitaminelor B1 si B2. Sucul de mango crud poate inlocui cu succes rezervele de minerale pierdute prin transpiratie, mai ales in timpul verii, prevenind astfel epuizarea cauzata de caldura sau chiar accidentul vascular cerebral. Totodata, fructul necopt consumat ca atare sau cu putina miere de albine poate fi util in caz de greturi matinale, indigestie si constipatie. Mango verde contine acizi care stimuleaza secretia de bila si are rol tonic asupra ficatului. Continutul crescut de vitamina C din fructul necopt de mango imbunatateste elasticitatea vaselor de sange, ajuta la formarea noilor celule rosii, sprijina absorbtia eficienta a fierului din alimente si previne astfel afectiuni precum anemia. Trebuie mentionat insa ca un consum mai mare de 1-2 fructe de mango crud pe zi ar putea duce la colici abdominale si iritatii la nivelul gatului, motiv pentru care se recomanda moderatie.

Rosiile verzi, bogate in vitamina C si betacaroten

Gogonelele, asa cum le stie toata lumea, au foarte putine calorii si un continut crescut de licopen, betacaroten, vitamina C si vitamina A, toate aceste substante nutritive fiind extrem de benefice pentru organism. Limitati-va insa la 1-2 fructe pe zi, deoarece rosiile verzi contin si glicoalcaloizi, o toxina ce poate irita tractul gastrointestinal, provocand diaree sau/si varsaturi. De asemenea, e de preferat ca rosiile verzi sa fie gatite inainte de a fi consumate, pentru ca au un gust destul de amar. Cu cat sunt mai mici rosiile, cu atat gustul amar e mai pronuntat.

Bananele verzi, recomandate pentru diaree si bolnavii de diabet

Spre deosebire de bananele coapte, care au un gust foarte dulce si sunt recomandate in caz de constipatie, cele verzi, din contra, pot fi benefice persoanelor care se confrunta cu episoade diareice. De asemenea, continutul crescut de amidon din bananele verzi poate accelera metabolismul si creste sensibilitatea organismului la insulina, fiind de ajutor pacientilor cu diabet zaharat de tip 2.

Citeste si :  Deserturi delicioase fara zahar! Le poti pregati si in bucataria ta
Articole din aceeasi categorie