06.04.2021
Cum sa eviti pofta de dulce? Gustari sanatoase pe care le poti alege

O gustare nutritiva, echilibrata si sanatoasa te poate ajuta sa-ti pastrezi energia intre mese. Renunta la ciocolate, biscuiti si incearca sa consumi produse benefice organismului.

Uneori avem pofta de dulce atunci cand nivelul nostru de energie scade. Sunt situatii in care apelam la dulce ca un premiu sau o recompensa. Din pacate, multe dulciuri pot avea un aport caloric foarte mare, ceea ce este nerecomandat daca incercati sa pierdeti din greutate sau sa va mentineti o greutate sanatoasa. Iata cateva sfaturi pentru a va putea satisface poftele pastrand in acelasi timp o alimentatie buna:

Gustari bogate in proteine
Daca aveti pofta de un baton de ciocolata, alegeti in schimb o gustare bogata in proteine, cum ar fi un baton proteic. Pe langa faptul ca va satisface pofta de dulce, ajuta si sa va controlati foamea.

Fructe gatite
Textura fructelor gatite le face sa para mai degraba un desert. Incercati un grapefruit sau o portocala taiate in jumatate pe care sa le preparati la gratar, piersici sau ananas la cuptor sau felii de mar sau prune gatite pana devin moi, peste care sa presarati putina scortisoara sau nucsoara.

Adaptarea cafelei de dimineata
In prezent, multe bauturi pe baza de cafea includ zahar, grasimi si calorii, si pot contrabalansa beneficiile oferite de cafeina, cum ar fi starea de alerta si senzatia de crestere a energiei. Daca va plac dulciurile sau pur si simplu nu suportati cafeaua neagra, alegeti un latte, dar preparati-l cu lapte degresat sau cu continut scazut de grasimi. Adaugati o cantitate mica de indulcitor, scortisoara sau praf de cacao.

Daca aveti pofta de o gustare cremoasa

Alimentele cu textura cremoasa, fina, sunt savurate cu placere si multe persoane le asociaza cu starea de confort. Daca vreti sa va satisfaceti pofta cu o inghetata sau branzeturi bogate in grasimi, ati putea incerca una dintre aceste alternative:

Iaurt
Incercati iaurtul simplu, degresat, amestecat cu putina miere sau sirop de artar si fructe proaspete.

Banane inghetate
Curatati bananele, inveliti-le in hartie cerata si congelati-le. Ulterior, le puteti felia si consuma ca atare sau le puteti pune in blender pentru un rasfat cu inghetata preparata cu „un singur ingredient”.

Budinca din chia
Amestecati o lingura de seminte de chia cu ½ cana de lapte de soia cu aroma de vanilie. Lasati sa se odihneasca timp de 10 minute pana incepe sa se ingroase, apoi puneti fructe proaspete deasupra.

Daca aveti pofta de o gustare crocanta sau sarata

Pofta de alimente crocante si sarate este uneori generata de frustrare sau stres. Acest lucru se intampla deoarece actiunea de mestecare si folosire a muschilor maxilarului ajuta la calmare.
Iata cateva alternative sanatoase care va pot satisface pofta de sare:

Sos din branza de vaci
Amestecati branza de vaci fara grasimi sau cu continut redus de grasimi in blender pana devine fina. Adaugati putin mustar si folositi ca sos pentru legume crocante.

Chips-uri din kale
Sunt usor de preparat. Indepartati tijele dure, rupeti frunzele de kale in bucati mici, spalati si uscati foarte bine. Imprastiati frunzele intr-o tava pe hartie de copt, stropiti-le cu ulei de masline si sare, si puneti tava la cuptor timp de 10-15 minute la 350 de grade, intorcandu-le din cand in cand pana cand marginile devin maro.

Popcorn
Cumparati boabe de porumb pentru popcorn de la magazin in locul popcorn-ului cu diverse arome de la cinematografe sau din parcuri. Cand il gatiti acasa presarati deasupra putin parmezan sau praf de chili pentru a va satisface pofta.

Citeste si :  Tarta delicioasa cu gem de caise - rasfat pentru papilele gustative 

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie