29.04.2021
Ce fac gospodinele in Joia Patimilor? Obiceiurile si traditiile din aceasta zi

Astazi, o zi importanta pentru crestini, in toate gospodariile din tara, miroase a pasca si cozonac. In Joia Patimilor, de dimineata, gospodinele si-au pus sortul si au inceput sa pregateasca traditionalele bucate pentru cea mai mare sarbatoare din an.

Potrivit traditiei, anume in aceasta zi se fac toate copturile, Pasca se face din faina alba cernuta in tava speciala pentru Paste, iar ouale se vopsesc in zeama din coji de ceapa. Barbatii, in aceasta zi pregatesc mielul pentru a fi pus la cuptor.

In Joia Mare nu ai voie sub nicio forma sa mananci otet sau untdelemn. Explicatia este una simpla: fiind in Saptamana Patimilor, in care trebuie sa postim gandindu-ne la sacrificiul suprem facut de Hristos pentru umanitate, nu trebuie sa consumam lucrurile cu care a fost batjocorit Mantuitorul de catre semenii nostri.

Astazi femeile trebuie sa pregateasca bucatele, dar nu au voie sa spele haine, nici cu mana si nici cu masina de spalat. Ultima zi in care puteau face asta era Miercurea Mare, potrivit obiceiurilor stramosesti.

Citeste si :  Pasca fara aluat cu branza de vaci si stafide! Delicioasa si usor de pregatit 

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie