14.12.2020
Cateva proverbe despre alimentatia sanatoasa. Invata simplu si usor sa mananci cumpatat

Te-ai gandit vreodata cate reguli ale alimentatiei echilibrate se regasesc in zicalele noastre populare? Ca bunii si strabunii nostri ne-au transmis esenta vietii sanatoase, prin cateva vorbe de duh? Daca ni le-am reaminti si am tine cont de ele, am invata simplu si usor sa mancam cumpatat si sa traim frumos!

1. „Masa de dimineata e a ta, pranzul imparte-l cu prietenii si cina da-o dusmanilor.” Daca vrei sa nu te ingrasi si sa traiesti sanatos, mananca bine la micul dejun, suficient la masa de pranz si putin la cina.

2. „Mancarea de dimineata lungeste viata.” Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei si nu trebuie sa lipseasca din meniul tau.

3. „Apa este singura bautura pentru intelept.” Apa te ajuta sa traiesti sanatos si sa slabesti frumos.

4. „A manca nu e rusine, cand mananci ce se cuvine.” Alege alimentele sanatoase pentru meniurile tale, combina-le in mod corect si nu uita de cumpatare.

5. „Inghite cat poti mesteca.” Inghititurile mici si mancatul in tihna inseamna un proces de digestie usor si corect.

6. ”Nu manca pana te faci cimpoi.” Mananca doar atat cat sa te saturi. Ridica-te de la masa inainte sa-ti simti stomacul plin pana la refuz.

7. „Imbuibarea iti ingreuneaza stomacul, flamanzia de tot ti-l slabeste.” Cumpatarea si echilibrul sunt secretele vietii sanatoase. Mancarea in exces duce la obezitate, infometarea duce la boala.

8. „Mancarea taraneasca putine boale aduce.” Hrana naturala si mancarea gatita acasa inseamna alimentatie sanatoasa.

9.”Bucatarie grasa, mostenire slaba.” Mancarea grasa ne slabeste sanatatea.

10.”Un mar pe zi tine doctorul departe.” Fructele nu trebuie sa lipseasca, nici macar o zi, din alimentatia echilibrata.

11. ”In butelce mici, vinul cel mai bun.” Alimentatie echilibrata inseamna portii mici si hrana de calitate.

12.”Nu tot ce zboara se mananca.” Alege hrana de calitate, nu manca orice iti pica in mana.

13. ”Nu-i vinovat cel ce mananca 7 pite, ci cel ce le da.” Iata un proverb excelent pentru orice parinte. Noi, cei mari, raspundem de alimentatia celor mici.

14. ”Mananci linte, cresti la minte.” Lintea este unul dintre cele mai sanatoase alimente, iubit si de bunii nostri.

15. ”Marul cel frumos il mananca porcii”. Alege alimentele cu dimensiune si culoare firesti, nu pe cele crescute si colorate artificial.

16. ”Gandeste de azi ce vei manca maine.” Orice dieta corecta si alimentatie sanatoasa inseamna preocupare si grija pentru hrana noastra, nu mancare la intamplare.

17. ”Cine nu poate rabda, nu mananca poama coapta.” Rabdarea este cel mai mare secret al unei diete de slabire.

18. ”Cine mananca lacom, nu-i ticneste.” Mananca incet si mesteca bine fiecare inghititura de mancare, una dintre cele mai importante reguli ale alimentatiei echilibrate.

19. ”Cine mananca multa miere, o sa verse fiere.” Dulciurile sunt printre cei mai mari dusmani ai sanatatii.

Cu siguranta, daca am asculta sfaturile intelepte ale bunicilor nostri, nu ne-am mai lupta cu kilogramele in plus, cu celulita, cu bolile care apar pe fondul unei alimentatii deficitare, cu problemele tenului si ale parului, cu imbatranirea prematura a organismului si cu lipsa de energie. Bunii nostri cunosteau diferenta dintre „a se hrani” si „a manca”.

Citeste si :  Alimente care cresc senzatia de foame. Evita-le daca vrei sa slabesti 
Articole din aceeasi categorie