05.04.2021
Cate tipuri de somon exista si care este diferenta de gust si culoare

Exista mai multe tipuri de somon, fiecare cu propriul gust, propria culoare. In plus, pretul poate face diferenta. Probabil stii deja ca exista doua mari categorii de somon: salbatic si de crescatorie.

Desi multe persoane „il vaneaza” pe cel salbatic, pentru ca ar avea o cantitate mai mare de acizi grasi Omega 3, in ultimii ani preferintele par sa se fi schimbat. Si somonul de crescatorie este sanatos, plus ca nu contine metale toxice intr-o cantitate la fel de mare precum este cazul somonului salbatic. Pretul somonului este un alt criteriu care ne poate impiedica sa consumam mai des acest tip de peste. Spre deosebire de pastrav, scrumbie, macrou, dorada etc., pretul somonului poate fi si de trei ori mai mare.

Afla mai jos care sunt diferitele tipuri de somon si diferentele dintre ele din punctul de vedere al gustului si culorii.

Somonul poate fi salbatic (pescuit din oceane, rauri, lacuri) sau de crescatorie (de acvacultura). Majoritatea soiurilor de somon pe care le cumparam sunt de acvacultura. Pestii de acvacultura sunt hraniti cu fainuri bogate in grasimi si proteine, spre deosebire de somonul salbatic, care se hraneste cu ce gaseste in oceane. Pentru ca au o dieta diferita, fireste, si valoarea lor nutritionala difera. Pestele salbatic are un continut mai ridicat de minerale, dar cel de crescatorie este mai bogat in vitamina C, grasimi saturate si calorii. Ambele tipuri de somon sunt excelente surse de acizi Omega 3, insa cel salbatic este considerat „superior”, pentru ca nu este hranit artificial.

Exista 5 tipuri de somon salbatic de Pacific si un soi care este crescut cu precadere in fermele piscicole, respectiv somonul de Atlantic. Iata care sunt cele 6 tipuri de somon si caracteristicile fiecaruia:

Somon King/Chinook

Acest tip de somon salbatic este „regele somonilor”, pentru ca este considerat cel mai sanatos, dar si cel mai scump. Acest peste este apreciat pentru culoarea carnii, continutul ridicat de grasimi, textura delicata si carnea suculenta. Are dimensiuni mari (1,5 metri si 45 de kilograme), este bogat in Omega 3 si carnea are o culoare ce poate varia de la rosu-oranj pana la roz-rosiatic. 

Somon Sockeye/Red

Somonul rosu, asa cum mai este numit acest soi de somon, este usor de recunoscut datorita culorii sale rosu-oranj inchis si a mirosului sau patrunzator de peste. Are o aroma mult mai bogata decat celelalte tipuri de somon. Continutul mare de grasimi polinesaturate confera carnii o textura densa, suculenta si un gust intens. Somonul Sockeye are dimensiuni mai mici decat somonul King si este mult mai ieftin in comparatie cu acesta. Este soiul de peste preferat de bucatari si este vandut adesea afumat.

tipuri de somon

Somon Coho/Silver

Somonul Coho sau „somonul de argint” are o aroma mai subtila. Are dimensiuni mult mai mici si poate fi gatit intreg. Gustul este oarecum similar cu al somonului King, dar textura carnii este mai densa. Culoarea carnii este una oranj-rosiatica. Popularitatea acestui tip de somon este asigurata de marimea acestuia, continutul destul de ridicat de grasimi si pastrarea excelenta a culorii, atat in varianta lui proaspata, cat si congelata sau afumata. 

Somon Pink/Humpback

Somonul roz este, asa cum ii spune si numele, un peste cu o carne de culoare roz deschis, cu textura moale si gust delicat. Are o cocoasa prin care poate fi usor recunoscut. Corpul sau atinge rar 70 de centimetri, iar greutatea nu depaseste 5,5 kilograme. Are un gust moderat de peste si un continut de grasimi care variaza de la un nivel scazut pana la unul moderat. Este vandut atat proaspat, cat si la conserva, afumat sau congelat. 

tipuri de somon

Somon Chum/Silverbrite/Keta/Dog

Somonul Chum are o carne de culoare roz-oranj pudrat, mai putin intensa decat in cazul soiurilor Chinook, Sockeye si Coho. Gustul este, de asemenea, mai temperat, iar nivelul de grasimi, mai redus. Textura carnii este un pic mai ferma. Pestele poate atinge o greutate de pana la 9-10 kilograme. 

somon Chum

Somon de Atlantic/Salmo Salar

Acest tip de somon are dimensiuni mici si o aroma mai putin intensa de peste. De asemenea, este adesea crescut in fermele piscicole si are cel mai mic pret. Dar asta nu inseamna ca nu este sanatos. Carnea acestui peste este roz-oranj aprins, datorita alimentatiei bogate in carotenoide. 

tipuri de somon

Tu de care preferi?

Citeste si :  E cel mai popular si frumos desert din Rusia! Iti lasa gura apa atunci cand il vezi - VIDEO 
Articole din aceeasi categorie