02.06.2021
Cat de sanatos este sa mananci oua crude. Afla beneficiile acestui aliment

Ouale sunt unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume. Contin o serie de nutrienti importanti care iti ofera beneficii importante pentru sanatate.

Ouale crude au aceleasi beneficii ca ouale gatite. Cu toate acestea, ouale crude sau alimentele care le contin ridica intrebari in privinta riscului de infectie cu Salmonella. De asemenea, absorbtia anumitor nutrienti ar putea fi redusa si in unele cazuri blocata complet.

Ouale crude sunt foarte sanatoase

Asemeni oualelor gatite, ouale crude sunt extreme de nutritive. Sunt bogate in proteine de inalta calitate, grasimi sanatoase, vitamine, minerale si anti-oxidanti care protejeaza ochii.

Un ou crud mare (50 de grame) contine:

72 de calorii;

6 grame de proteine;

5 grame de grasimi;

9% din DZR de vitamina A;

13% din DZR de vitamina B2 (Riboflavina);

8% din DZR de vitamina B5 (Acid Pantotenic);

7% din DZR de vitamina B12 (Cobalmina);

22% din DZR de seleniu;

10% din DZR de fosfor;

6% din DZR de folati.

In plus, un ou crud contine 147 mg de colina, un nutrient esential important pentru functionarea sanatoasa a creierului. Colina ar putea juca de asemenea un rol important si in ceea ce priveste sanatatea inimii. Ouale crude contin cantitati importante de luteina si zeaxantina, doi antioxidanti importanti care iti protejeaza ochii si ar putea reduce riscul unor afectiuni ale ochilor. Este important de mentionat ca aproape toti nutrientii sunt concentrati in galbenus. Albusul contine in principal proteine.

Proteinele din ouale crude nu sunt absorbite bine

Ouale reprezinta una dintre cele mai bune surse de proteine din dieta ta. De fapt, ouale contin 9 amino-acizi esentiali, tocmai acesta este motivul pentru care sunt considerate o sursa de proteine completa. Insa, in momentul in care sunt consumate crude scazi absorbtia acestor proteine de calitate. Desi proteinele sunt mai bine absorbite din ouale gatite, o parte dintre nutrienti sunt redusi in urma acestui proces. Printre acestia se numara vitamina A, vitamina B5, fosfor sau potasiu.

Albusul oualelor proaspete ar putea bloca absorbtia biotinei

Vitamina B7, cunoscuta si sub numele de biotina sau vitamina H, este o vitamina hidrosolubila din complexul B, care are rol de protectie a pielii si parului (incetineste procesul de albire), avand actiune sinergica cu vitaminele A, B2 si B6, impiedica depunerea colesterolului la nivelul endoteliului vascular, contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor acumulati in organism, facilitand astfel functiile ficatului si ale vezicii biliare.

Desi galbenusul crud este o sursa buna de biotina, albusul contine  proteina numita avidina, care previne absorbtia biotinei.
Prin consum indelungat de ou crud se poate instala avitaminoza biotinica urmata de tulburari caracteristice, deoarece continutul albusului in avidina depaseste cu mult cantitatea echivalenta de biotina din galbenus.

Avidina este termolabila, deci prin prelucrarea termica a oului se elimina acest risc. Astfel, este bine ca ouale sa se consume in aceasta forma, evitandu-se excesul de consum in stare cruda (spuma de albus, maioneza din ou integral). Chiar si in cazul in care ai consumat oua crude este putin probabil ca asta sa duca imediat la o deficienta de biotina – ar fi necesar sa consumi oua crude intr-o cantitate mare – cel putin 10 pe zi pentru o perioada lunga de timp. Multe dintre simptomele de deficit de biotina sunt legate de probleme de piele.

Citeste si :  Videoclipurile cu mancare - din ce in ce mai virale pe TikTok. Cum apare Iuliana Beregoi in noile sale filmulete - VIDEO

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie