Afla daca este sanatos sau nu sa consumi branza albastra mucegaita si pentru cat timp poate fi tinuta in frigider.
Branza albastra mucegaita este un tip de branza pentru care se folosesc culturi de peniciliu, un tip de mucegai. Anumite tipuri de mucegai produc compusi numiti micotoxine, care sunt considerate toxice pentru organismul uman. Acest mucegai poate creste pe alimente si poate avea un aspect alb, pufos, verde, negru, albastru sau gri. Spre deosebire de aceste tipuri de branza, varietatile de peniciliu folosite pentru branza albastra nu produc toxine si sunt considerate sigure de consum.
In timpul procesului de pregatire a branzei se adauga peniciliu, iar mai apoi branza albastra se lasa timp de 2-3 luni pana cand este gata de consum. Peniciliul este responsabil pentru gustul si mirosul pe care il are branza albastra, dar si pentru petele albastre si verzi.
Similar altor tipuri de branza, branza albastra se poate strica daca nu este depozitata corespunzator. Esre important sa mentii branza albastra impachetata, la frigider. Astfel, poate fi consumata pana la 3-4 saptamani. Daca vrei sa-i extinzi termenul de valabilitate, o poti congela, desi acest proces va avea impact asupra texturii si aspectului.
In principiu, petele albe, cu puf, verzi, roz sau gri crescute pe suprafata produsului indica faptul ca nu mai este bun. O schimbare mai poate fi simtita si in privinta mirosului. Daca vei manca branza albastra stricata risti sa te confrunti cu simptome precum stari de greata, voma, diaree si crampe la stomac.
De asemenea, anumite tipuri de mucegai produc micotoxine. Acestia sunt niste compusi toxici care pot afecta sistemul imunitar, sistemul digestiv si chiar pot contribui la aparitia cancerului.