18.02.2022
Ai bea vreodata cafea sintetica? A fost creata in laborator la sfarsitul anului trecut! Ce gust are

Centrul de Cercetare Tehnologica VTT din Finlanda a creat cafeaua artificala! In timp ce expertii o considera un sacrilegiu, un grup de oameni de stiinta finlandezi o vad ca pe o solutie a viitorului. Si una gustoasa pe deasupra.

Ce este, mai exact, aceata cafea sintetica? Dupa cum ne informeaza cercetatorii finlandezi, boabele rezultate sunt o copie fidela a cafelei naturale, care imita pe cat posibil gustul si mirosul cafelei obisnuite.

De ce s-ar scoate pe piata un asemenea produs?

Pentru a reduce defrisarile care au loc in agricultura pentru a produce cafeaua, in principiu. Ca sa se mentina nivelul productiei ridicat, cum este in momentul de fata datorita cererii mari de cafea, va fi nevoie de cresterea preturilor in intreaga lume la cafea. In plus, in tot acest proces de obtinere a cafelei, mai exista si emisiile de carbon care sunt nocive si trebuie luate masuri pentru a le reduce. Asadar o alternativa a cafelei naturale e posibil sa fi venit exact la timpul potrivit!

Dianna Rotaru si Maxim Zavidia - echipa de invidiat de la Gusturile se Discuta : „Ce bine ne potrivim nu doar la bucatarie, dar si...” - VIDEO

Doctorul Jeiko Rischer, de la VTT, e perfect de acord ca procesul de creare al cafelei este o arta, insa, in acelasi timp, este increzator ca stiinta s-a descurcat minunat in a reproduce gustul organic al cafelei.

Intregul proces de fabricare al cafelei artificiale a inceput cu cultivarea celulelor de cafea, care sunt depozitate in niste bioreactoare pentru a-si continua dezvoltarea. VTT este binecunoscuta pentru crearea de alternative articifiale la tot felul de alte produse. Acestia au creat pana in prezent de la implanturi dentare, create din celuloza, la piele sintetica.

In acest moment, agricultura cafelei este destul de daunatoare mediului. Climatul in care cresc cele mai bune culturi de cafea din lume este cel mai vulnerabil la defrisari. Pe masura ce cererea pentru cafeaua de calitate este ridicata sau chiar continua sa creasca, se defriseaza tot mai multe suprafete de pamant pentru a putea fi plantata cafeaua naturala. Si, dupa ce este culeasa, trebuie luate in calcul si emisiile degajate in urma transportului acestei cafele. Asadar trebuia gasita o alternativa pentru viitor!

Un cuplu asortat la Gusturile se Discuta! Ilie si Tatiana Maxian au uimit nu doar cu tinutele asortate, dar si cu mancarea pe care au pregatit-o: „O combinatie placuta” - VIDEO

Totusi, mai dureaza ceva pana sa ajungem sa bem cafea sintetica acasa la noi sau prin cafenele. VTT mai are destula munca de facut pana sa perfectioneze gustul inainte de-a fi produs pe scara larga. Ce-I drept, actualul gust al cafelei sintetice imita pe cat posibil gustul cafelei naturale, dar insa nu exista o asemanare perfecta. Mai mult, ca toate alimentele create in laborator, e nevoie de multe aprobari inainte de-a putea fi vanduta pe piata.

Articole din aceeasi categorie