22.02.2021
Cum sa gatesti corect carnea de vita? Secretele unui steak perfect

Bogata in proteine, fier, zinc si vitamina B12, carnea de vita este nu doar sanatoasa, ci si foarte gustoasa. Insa, ca sa obtii rezultate de exceptie, trebuie sa stiii cum sa o gatesti corect. Poti obtine un steak de vita perfect, in propria bucatarie, daca stii sa alegi carnea potrivita si cat trebuie sa o tii pe gratar sau la cuptor astfel incat sa obtii rezultatul dorit: o friptura rare, medium rare sau well done. 

Cum sa gatesti corect carnea de vita? Secretele unui steak perfect

Carnea de vita este un produs sanatos si gustos, dar pentru ca mancarea preparata din ea sa fie reusita este necesar sa stim cum sa o alegem. Cunoasterea tipurilor de carne de vita este esentiala pentru a alege ceea ce e potrivit pentru mancarea pe care o gatim. Carnea de vita poate fi impartita in trei categorii mari: carne de vitel, care este frageda si deschisa la culoare (roz), carne de manzat (vitel castrat), mai inchisa la culoare si strabatuta de firisoare de grasime si carne de vita, care este si mai inchisa la culoare decat cea de manzat si are o textura mai atoasa.

In functie de zona anatomica de unde provin, tipurile de carne de vita sunt:

- Antricot, cu os sau fara. Este o bucata de carne mai grasa, provenita din zona coastelor, potrivita pentru a pregati o tocanita, gatita lent, eventual la slow cooker sau cuptor;

- Vrabioara provine de pe spatele vitei, de langa pulpe. Este o carne slaba, foarte aromata, potrivita pentru a fi gatita lent, la cuptor;

- Muschiul este o carne de vita de calitate superioara, frageda. Se poate prepara atat la tigaie, cat si la gratar;

- Pieptul provine din partea inferioara, de sub gat si este o carne impanata cu grasime, cu o textura mai rigida. Trebuie gatita lent si este excelenta pentru ciorbe, supe sau tocanite;

- Rasolul provine de pe picioarele vitei si este un tip de carne mai tare, care trebuie gatita lent. Este potrivit pentru ciorba si tocanite;

- Coastele, mai ales cele inferioare, sunt un tip de carne de vita cu aroma aparte, foarte potrivite pentru friptura la cuptor.

Dintr-un ingredient precum carnea de vita putem prepara feluri de mancare foarte rafinate si gustoase, dar trebuie sa stii cum. Vita are un tip mai pretentios de carne si, daca nu trebuie sa fii chiar un master chef pentru a o gati, totusi e bine sa cunosti macar cateva trucuri. Iata 7 dintre acestea:

- Cand vrei sa gatesti carne de vita, alege intotdeauna tipul de carne adecvat preparatului;

- Pentru o friptura la gratar deosebita, alege un tip de carne marmorat, strabatut de firisoare de grasime. Acestea ii vor conferi si savoare si fragezime;

- Atunci cand gatesti carnea de vita este preferabil sa fie la temperatura camerei;

- Pentru a obtine o carne de vita frageda, poti apela la diferite metode de fragezire. Marinarea ii va conferi savoare si va face friptura sa se topeasca in gura;

- Carnea de vita nu trebuie gatita prea mult, pentru ca se usuca;

- Dupa ce este gatita, carnea trebuie sa se „odihneasca” 15 minute, pentru a fi mai frageda si gustoasa;

- In timpul gatirii, bucatile de carne nu se inteapa cu furculita, pentru ca sucurile din interior se vor scurge. 

Cum alegi cea mai frageda carne de vita?

Pentru un steak de vita perfect trebuie sa alegi carnea cea mai potrivita, adica cea mai frageda si mai gustoasa. Astfel, un tip de carne marmorata, cu firisoare de grasime intramusculara, desi este mai scumpa, ofera satisfactii gastronomice pe masura. Se poate alege fileul, care este foarte fraged, insa nu atat de gustos precum ceafa, spre exemplu, care insa este mai grasa. Din antricotul sau cotletul cu os se poate obtine unul dintre cele mai gustoase si fragede steak-uri de vita.

Cum se taie carnea de vita?

Modul in care se taie carnea este la fel de important ca si modul in care se prepara, daca vrei sa obtii un steak de vita perfect. Taierea corecta a carnii contribuie la savoarea acesteia. Regula de aur pentru obtinerea unei bucati de carne cat mai fragede si savuroase este taierea in directia opusa fibrelor. In acest fel, sucurile din fibre vor pastra carnea suculenta. 

Spor la treaba!

Citeste si :  Cinci lucruri de care trebuie sa tii cont cand vrei sa faci un ou posat

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie