19.05.2020
Ingrediente noi incluse in reteta clasica de paine

Daca in trecut painea era un aliment simplu, necesar pentru existenta, preparat doar din faina si apa, astazi aceasta a capatat valente noi, avand deseori puterea de a surprinde. Asa se face ca in prezent ne putem bucura de produse unice, prin aspect, culoare sau gust, gratie ingredientelor inovative, cu care brutarii imbogatesc retetele clasice.

Vezi mai jos, cateva dintre multitudinea de feluri de paine aparute in toata lumea.
Paine cu pudra din greieri
Adaugarea insectelor in produsele de panificatie poate parea o nebunie, insa pentru finlandezi reprezinta doar o alta modalitate de a inova acest domeniu. Inca din noiembrie 2017, compania Fazer a lansat, in premiera mondiala, painea cu pudra din greieri. Produsul contine aproximativ 70 de greieri, macinati si adaugati in aluat, astfel ca insectele nu se vad si nu se simt.
Paine cu turmeric si negrilica
Avand un aspect care, la prima vedere, te duce cu gandul la mamaliga, painea cu turmeric este o alta tendinta din domeniul panificatiei. Intensitatea culorii este data de cantitatea de turmeric folosita, iar negrilica ii confera painii un gust aromat, asemanator cu cel al cimbrului.
Paine cu carbune vegetal
Este o noutate in gastronomia moldoveneasca, desi la nivel international aceasta este in tendinte de cativa ani. Culoarea este prima care atrage atentia, deoarece este atipica pentru o paine sa fie neagra-neagra. Contrastul cu celelalte alimente, dar si cu farfuria, tran­s­forma orice sandwich banal sau orice alt preparat intr-un spectacol de culori.
Paine cu faina din seminte de urzici
Inventata in Romania si unica in lume, painea cu faina din seminte de urzici este creatia unei studente din Cluj. Produsul este deja inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. Reteta este simpla, ca pentru o paine „normala”, la care se adauga un procent de 3,6% sau 9% faina din seminte de urzici. Urzica are o valoare nutritiva ridicata si multe proprietati benefice organismului uman, insa aceasta nu este valorificata la maximum.
Paine cu proteine de mazare
Proteina din mazare se poate folosi cu succes in produsele de panificatie fara gluten, fiind o alternativa sanatoasa pentru clientii care trebuie sa urmeze acest tip de regim. Comercializata sub forma de izolat, concentrat sau faina, proteina din mazare aduce numeroase avantaje produselor de panificatie: inlocuieste alergenii (grau, lactate si oua), creste continutul de nutrienti si retine apa, ceea ce inseamna ca elimina umiditatea din compozitia alimentului.

Citeste si : Paine cu maia naturala
Sursa foto: Google.com
Articole din aceeasi categorie