10.06.2020
Cum este corect sa mananci ciupercile fara a-ti pune in pericol sanatatea

Pentru unii, culesul ciupercilor este ocupatia preferata. Insa, aceasta activitatea are si multe riscuri. Sunt o multime de ciuperci otravitoare, pe care este intezis sa le consumi. Intoxicatia cu ciuperci reprezinta o urgenta medicala, iar rapiditatea in stabilirea diagnosticului si instituirea tratamentului poate salva viata bolnavului. Daca simptomele apar mai rapid, intoxicatia este mai grava, explica specialistii de la ANSP.

Principala cauza a otravirilor cu ciuperci este consumul celor culese de persoane de sine statator sau achizitionate de la comerciantii de pe traseele auto, din preajma padurilor si urmate de prepararea incorecta a lor. Pentru prevenirea cazurilor de intoxicatii este importanta respectarea urmatoarelor reguli:
1. Nu consuma sau degusta ciupercile pe care nu le cunoasti sau care iti provoaca suspiciune, in special, in forma cruda;
2. Nu cumpara ciuperci de pe marginea drumurilor, de la persoane necunoscute si din locuri neautorizate;

3. Nu colecta ciupercile, chiar si cele comestibile cunoscute, din parcurile orasenesti, scuaruri, din vecinatatea drumurilor si cailor ferate, de la gunoisti. Acestea acumuleaza substante toxice si devin necomestibile;
4. Nu implica in procesul de colectare copiii;
5. Nu conserva ciupercile in conditii casnice, prin ermetizare. Acestea nu pot fi spalate bine de sol, in el se pot gasi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, iar fierberea timp de cinci ore nu distruge sporii.
La primele simptome de intoxicatie, solicita urgent ajutor medical.

Citeste si : Top cele mai sanatoase alimente din lume
Sursa foto: Google.com
Articole din aceeasi categorie