17.06.2022
Salata de vara cu burrata, capsuni si busuioc

Gata! Vara e aici, in sfarsit! Si suntem rasfatati si cu vreme frumoasa, si cu ingrediente proaspete in piete. Fructele, legumele si frunzele nu au egal in savoare, asa ca eu le folosesc cat mai aproape de starea lor naturala, oricat de des pot, si ma bucur de prospetimea lor in fiecare zi.  Cea mai apreciata mancare de vara e, desigur, o salata, pentru ca are posibilitati infinite, si poate fi deopotriva un pranz lejer sau o cina delicioasa, speciala – depinde doar de ingredientele pe care le alegem. Asadar va propun o salata de vara cu burrata, capsuni si busuioc.

Salatele mele de vara ascund mereu si fructe, si intotdeauna plante aromatice, pentru note unice – cea de azi nu face exceptie, pentru ca suntem in plin sezon de fructe rosii – burrata, capsuni proaspete si busuioc, pe langa alte cateva surprize ascunse intre frunze, pentru un deliciu de care nu va veti satura pana cand nu se termina abundenta de capsuni din piata.

O reteta usoara de spaghetti cu rosii cherry si busuioc - VIDEO

Ingrediente pentru salata de vara cu burrata, capsuni si busuioc:

O burrata

250 g capsuni mari

O ceapa rosie, cruda

Un croissant (sarat sau simplu)

3 felii de prosciutto crudo

O mana de spanac tanar

O legatura de menta

O legatura de busuioc

50 g fistic 

Flori de soc

Ulei extravirgin de masline

Otet balsamic de Modena

Mod de preparare salata de vara cu burrata, capsuni si busuioc:

Prosciutto crocant si chips de croissant

Pentru ca mi-am dorit niste elemente interesante in salata, care sa adauge note de sarat, crocant, si umami, si sa contrasteze cremozitatea branzei, am ales prosciutto crudo, foarte delicat, si am copt in cuptor, pe setarea cu ventilatie, cateva felii subtiri, care in mai putin de zece minute s-au prajit frumos si au devenit crocante. 

Pentru chips-urile de croissant, am ales un croissant care avea rulate in compozitie sunca si cascaval, si l-am taiat, folosind un feliator electric, in cele mai subtiri pe care mi le-a permis aparatul; textura croissantului a facut ca frumosele felii sa para o dantela delicioasa; ca si cand nu aveam deja ceva foarte bun, am copt 2-3 minute feliile in cuptor, la 180 de grade. Cand s-au prajit, chips-urile erau atat de delicate, incat se puteau dezintegrau in mana. 

Dulciurile pot fi si sanatoase! Afla de la astrologul Corina Leonte doua retete minunate de deserturi, care nu vor dauna organismului tau: „Sunt sigura ca uneori ai nevoie de ceva dulcisor...” - VIDEO

Cum am montat salata de vara cu burrata, capsuni si busuioc?

Dupa ce elementele de copt au fost gata, am montat salata – vara, lejeritatea si rapiditatea in gatire sunt factori importanti in alegerea preparatelor, asa ca totul a mers foarte repede. Am spalat capsunile si frunzele, si le-am uscat. Am taiat inele subtiri de ceapa. 

La baza salatei, am asezat frunze de spanac tanar, apoi am continuat cu burrata, capsunile taiate in jumatate, menta si busuiocul. Intre ele, am gasit locul potrivit pentru delicatele felii de prosciutto crocant, si chips-urile de croissant. O ploaie de fistic tocat a fost lejer distribuita peste burrata si capsuni. 

Am ales cel mai bun ulei de masline extravirgin, cu note delicate, si am picurat un fir generos, pentru a inveli branza, dupa care cateva picaturi de otet balsamic de Modena a fost suficient pentru a aroma salata – otetul balsamic este un foarte bun prieten al capsunilor, si merita investit intr-unul de calitate (o buna indicatie este consistenta lui, care trebuie sa fie cremoasa, nu perfect lichida). Pentru ca la cuptor sarea din proscuitto se intensifica, si croissantul era si el sarat, nu am adaugat sare salatei. 

Te-ai plictisit de ovaz la micul dejun? Incearca Chai Quinoa, o varianta absolut divina, care se pregateste in doar 5 minute

Cateva flori foarte delicate de soc au adaugat o nota de parfum, si o tusa de final, care a amintit o data in plus ca savuram o salata de vara.  

Sper ca aceasta salata sa fie inceputul unui sezon plic de prospetime si lejeritate in preparate voastre de vara, si sa incercati si alte fructe care ar fi grozave in salate (piersici la gratar, pepene rosu, fructe acrisoare de padure sau pere aromate), pe care le puteti potrivi cu frunze, ierburi, legume si branza, in combinatii fara sfarsit. 

Articole din aceeasi categorie