30.05.2022
Retete cu cartofi noi! Trei feluri in care sa ii prepari pe post de garnitura - FOTO

Cartofii se numara, fara doar si poate, printre legumele preferate atunci cand vine vorba de garnituri, fie ca sunt prajiti, fierti sau la cuptor, mai ales atunci cand vine primavara si putem sa ne bucuram de cei noi. Iata cele mai usoare si gustoase retete pe care le poti face cu cartofii noi!

Daca va numarati printre persoanele care abia asteapta sa vina primavara pentru a va putea bucura de cartofii noi, avem cateva retete pe placul dumneavoastra! Pe langa faptul ca se prepara rapid, cartofii noi la cuptor cu rozmarin si usturoi sunt extrem de aromati si gustosi.

Cartofi noi cu rozmarin si usturoi la cuptor

Pentru a prepara aceasta reteta nu avem nevoie nici de multe ingrediente, iar procesul nu este deloc unul complicat. Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi!

Ingrediente:

1 kg de cartofi noi
2 sau 3 crengute de rozmarin
sare si piper dupa gust
2-3 catei de usturoi
2 linguri de ulei. 

Mod de preparare:

Ingredientele de mai sus sunt suficiente pentru aproximativ 4 portii. 

Cartofii noi se pun la inmuiat in apa rece cu scopul de a scapa mai usor de coaja de la exterior. Aceasta se curata intr-un strat subtire sau se freaca cu un burete abraziv.

Daca sunt mai maricei, cartofii se taie in cubulete de 4 sau 6 bucati, iar daca sunt mici se lasa intregi. Important este sa aiba cam aceeasi dimensiune.

Acestia se spala si se usuca pe un prosop de bucatarie, pentru a scapa de apa in exces, deoarece nu dorim sa iasa fierti si imbibati cu ulei, ci frumos rumeniti.

Usturoiul se curata si se marunteste cu un cutit sau poate fi folosita si presa. De asemenea, se poate folosi si usturoi granulat.

Intr-un bol, amestecam cartofii cu sarea, adaugam usturoiul, uleiul si rozmarinul tocat marunt. Ne asiguram ca uleiul si condimentele ajung peste tot. ATENTIE! Nu exagerati cu rozmarinul, deoarece are o aroma foarte puternica!

Preincingem cuptorul la 220° C cu functia sus+jos+ventilatie (treapta mare la cele cu gaz). Intr-o tava, in care se pune hartie de copt, asezam cartofii astfel incat sa nu se suprapuna.

IMPORTANT! Acestia se pun pe un singur strat, nu unii peste altii. Daca stau ingramaditi, se va crea abur si vor avea aspect de cartofi fierti si imbibati cu ulei. Nu punem apa in tava si nici nu acoperim tava cu folie, din nou pentru a nu crea aburi.

Odata introdusa tava in cuptorul preincins, aseptam 10 minute, apoi reducem temperatura la 200° C si coacem cartofii alte 30-35 de minute, pana se rumenesc frumos. Nu este cazul sa-i intoarcem. Pofta buna!

Reteta de cartofi noi cu marar, la tigaie

Daca preferati sa ii preparati in tigaie, avem o reteta si mai simpla! Aceasta necesita si mai putine ingrediente, iar rezultatul este la fel de gustos.

Ingrediente:

1 kg de cartofi noi cu dimensiuni asemanatoare
75 g unt gras (minim 80% grasime)
25 ml ulei de floarea soarelui
sare dupa gust
marar verde tocat (sau patrunjel)

Mod de preparare:

Desi ii vom trage ulterior in tigaie, cartofii trebuie sa fie fierti in prealabil. Asadar, se spala bine cartofii noi, deoarece se lasa cu tot cu coaja si se pun intr-o oala cu apa rece. Se adauga 2 lingurite cu varf de sare si se asaza oala pe foc.

Acestia se lasa pe foc in jur de 15-20 de minute din momentul in care incep sa fiarba, timpul de fierbere depinzand si de soiul cartofilor. Cel mai bine, pentru a testa daca s-au fiert, acestia pot fi testati cu o ajutorul unei furculite: daca aceasta patrunde cu usurinta pana la mijlocul cartofului, atunci acesta este gata.

Cartofii se scurg si se limpezesc in mai multe ape reci. Astfel, acestia se pot decoji usor. Acum, ii pregatim pentru tigaie. Acestia se taie in sferturi daca sunt mai mari, iar daca sunt mai mititei se pot lasa chiar si intregi sau in jumatati.

Se pune untul in tigaie cu putin ulei care sa previna arderea acestuia. Cartofii se pun in tigaie pe un singur strat, nu unii peste altii, pentru a se asigura gatirea lor uniforma. De aceea, cel mai bine este ca tigaia sa fie una incapatoare.

Focul se lasa mediu spre inalt si se presara cartofii cu sare. Din cand in cand, acestia mai pot fi intorsi cu spatula. Aceasta etapa dureaza cam 5-6 minute, pentru ca legumele sa prinda un gust aromat de unt.

Intre timp se toaca mararul (care poate fi inlocuit si cu patrunjel). Atentie! Verdeturile se adauga doar la final, odata ce cartofii sunt luati de pe foc. Asta a fost tot! Pofta buna!

Si-a sarbatorit ziua de nastere alaturi de... Stefan cel Mare! Vezi ce imagini a postat vedeta pe pagina sa de Instagram: „Mi-a adus linistea si pacea” - FOTO/VIDEO

Reteta de cartofi noi prajiti

Pentru cei ce prefera lucrurile cat mai simple, avem si una dintre cele mai usoare variante: cartofii noi prajiti. In acest punct nici nu prea mai avem prea multe explicatii de dat, iar Ingredientele devin si mai putine.

Ingrediente:

1 kg de cartofi noi
ulei
sare

Mod de preparare:

Aici putem vorbi de cum ar fi ideal sa ii preparati, avand in vedere ca reteta este deja la indemana oricui.

Cartofii trebuie sa ramana fara pielita, asadar daca vreti sa faceti acest lucru mai usor, puteti sa ii fierbeti foarte putin in prealabil, urmand pasii de la reteta anterioara.

Dupa ce reusiti sa ii decojiti, acestia se spala bine si pot fi de pe acum presarati cu sare de mare sau sare normala, dupa preferinte. Cartofii nu se taie in foarte multe bucati, deoarece deja fiind mici, e suficient sa ii injumatatiti doar.

Ulterior, se „scalda” rapid intr-o baie de ulei incinsa, intr-o tigaie adanca, si se lasa acolo pret de aproximativ 20 de minute, la foc mic, timp in care se mai intorc cu paleta. La final, focul se da ceva mai tare pentru ca acestia sa prinda acea crusta aurie. Cand sunt gata, cel mai bine ar fi sa ii scoateti pe un servetel absorbant, pentru a pierde din excesul de ulei. Si asta a fost tot!

Dansuri ametitoare, costume electrizante si multa pasiune in bucataria gusturilor! Romii vor crea o atmosfera de petrecere. Petru Chicu: „Sunt in cabinetul meu cu doua printese” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie