Ingredintele necesare pentru aluat:
- 500 g faina alba;
- 300 ml apa calduta;
- 1 pachet drojdie proaspata de 25 g (sau un plic drojdie uscata);
- 2 lingurite sare;
- 1 lingurita zahar.
Umplutura:
- 1 kg cartofi;
- 6-7 linguri ulei;
- sare si piper.
Mujdei:
- 5-6 catei usturoi;
- 4 lingurite ulei;
- sare, piper;
- 1 lingurita boia;
- ulei pentru prajit.
Mod de preparare:
Amesteca drojdia, putina apa calduta si zahar. Adauga faina si framanta aluatul pana devine elastic si se desface de pe maini, apoi lasa-l la crescut pentru cel putin 1 ora. In acest timp prepara umplutura: fierbe cartofii taiati cubulete, scurge apa si apoi faramiteaza-i ca si pentru piure, adauga incet ulei pana cartofii se leaga, condimenteaza cu sare dupa gust si mult piper, piureul trebuie sa fie picant.
Taie aluatul in 8 bucati aproximativ egale. Intinde fiecare bucata de aluat cat de subtire posibil, iar pe jumatate asaza 2 linguri de umplutura. Pune cealalta jumatate de aluat peste cea cu umplutura si apasa cu degetele la capat sa sigilezi bine. Mai intinde putin cu sucitorul placinta obtinuta, dar ai grija sa nu iasa umplutura afara. Intr-o tigaie pune ulei la incins si cand e fierbinte prajeste placintele pe ambele parti pana se rumenesc. Daca in timpul coacerii au tendinta sa se umfle inteapa-le cu furculita in cateva locuri.
Intre timp, striveste cateii de usturoi si freaca-i cu putina sare pana se inmoaie, adauga apoi uleiul si amesteca pana se incorporeze bine si se face o pasta. Adauga piper, boia si cateva linguri de apa. Serveste placintele unse cu mujdei alaturi de un pahar de vin rosu.
Pofta buna!
Sursa foto: Google.com