22.04.2021
Rasfata-te si in zilele de post! Coltunasi cu ciuperci si sos alb

Au ramas ultimele zile din postul Pastelui si nu ai stii ce sa gatesti? Ai putea incerca aceasta reteta de coltunasi destul de gustosi si satiosi.

Ingrediente pentru coltunasi:

 - 400 g faina;

 - un praf de sare;

 - cca 200 ml apa calduta.

Pentru umplutura:

 - 300 g ciuperci Champignion;

 - un ardei rosu;

 - jumatate de ceapa;

 - o bucata mica de telina;

 - cateva fire de patrunjel verde;

 - o lingura de ulei de masline;

 - sare, piper;

 - lamaie.

Pentru sosul alb: 

 - 2 linguri cu varf de faina;

 - o lingura de ulei;

 - 200 ml apa sau supa de legume;

 - sare, piper;

- cateva frunze de busuioc verde.

Mod de preparare:

Cerne faina intr-un vas, fa o gaura in mijlocul ei si adauga apa calduta cu un praf de sare apoi amesteca cu furculita pana nu se mai poate roti in aluat, apoi framanta cu mana pana nu se mai lipeste de degete. Pudreaza cu faina masa se lucru, apoi intinde foi subtiri, ca de taitei, din aluat. Taie cu gura unui pahar sau cu forma speciala, discuri de aluat. Curata ceapa si taie marunt apoi ciupercile si ardeiul - cubulete, da telina curatata prin razatoarea fina. Spala si toaca marunt verdeata. Pune un strop de ulei de masline la incins intr-o tigaie, apoi caleste la inceput zarzavatul maruntit si la urma ciupercile, amestecand continuu pana scade tot sucul lasat. La sfarsit potriveste cu sare si piper dupa gust, ia de pe foc si presara verdeata tocata fin. Pune cate o lingurita de umplutura pe fiecare disc de aluat, unge marginea cu apa rece apoi adu margine peste margine (ca un portofel) si lipeste presand cu o furculita sau cu o forma speciala. Intr-o oala cu 1 l de apa, adauga un praf de sare si cand incepe sa fiarba pune coltunasii umpluti si lasa-i sa fiarba aproximativ 5 minute, dupa care scoate-i cu o spumiera pe un platou. Prepara sosul - incinge uleiul, adauga faina, apa sau supa de legume si amesteca continuu. Lasa sa dea 2-3 clocote, presara sare si piper, ia de pe foc si adauga firele de busuioc proaspat taiat marunt. Consuma coltunasii reci sau calzi, stropiti cu acest delicios sos si dupa preferinta, cu legume sotate.

Pofta buna!

Citeste si :  Pasca raw-vegana de Paste, o reteta foarte usoara

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie