01.06.2021
Pregateste ceva dulce de Ziua Copiilor! Tort smantanel cu visina si crema de smantana vanilata

O bucata de tort dulce si delicios te poate ajuta sa treci mai usor peste momentele plictisitoare si triste.

Ingredientele necesare pentru foi:

- 500-600 g de faina;

- 200 g unt cu 82% grasime;

- 250 g smantana cu 25% grasime;

- 1 praf de sare;

- 150 g de zahar;

- 2 plicuri de zahar vanilat.

Pentru crema:

- 500 g smantana pentru frisca cu minimum 30% grasime;

- 500 g smantana grasa, cu 25% grasime;

- 250 g zahar pudra vanilat;

- 1 plic de zahar vanilat;

- 250 g de visine (proaspete, congelate, din compot - dar fara samburi);

Decor:

- 300 g smantana pentru frisca cu minimum 30% grasime;

- 50 g de zahar pudra;

- visine.

Mod de preparare:

Pune intr-un vas faina, sarea, zaharul, zaharul vanilat si omogenizeaza. Adauga untul rece, taiat cubulete si zdrobeste-l in faina cu o furculita sau un instrument de patiserie special pentru asta, pana cand untul e uniform distribuit, iar amestecul are aspectul de nisip zgrunturos. Pune cele 250 g de smantana, amesteca la inceput cu lingura, apoi rastoarna pe planul de lucru si framanta. Desi amestecul va parea uscat, continua, in scurt timp se va lega intr-un aluat neted. Presara cu putina faina si preseaza sub forma unui disc. Infoliaza si pune la frigider pentru 1 ora. Intre timp, porneste cuptorul si fixeaza la 200°C.

Scoate aluatul din frigider si imparte-l in 10 bucati pe cat posibil egale. Pastreaza pe planul de lucru doar bucata de aluat, restul lasa la frigider. Pe rand, intinde cu sucitorul, pe planul de lucru presarat cu faina, cate o foaie cu grosimea de aproximativ 3 mm. Nu te stresa daca nu are o forma perfecta. Dupa coacere, vei decupa foile dupa o forma de 22 cm. diametru, asa ca trebuie sa te asiguri ca aceasta forma intra pe foaia de aluat intinsa si ca in jurul ei raman 2-3 cm, pentru ca aluatul are tendinta sa se stranga putin la copt. Ruleaza foaia pe sucitor si transfer-o pe o tava acoperita cu hartie de copt. Coace foile pe rand, la 200°C, timp de 7-8 minute, pana ce marginile se rumenesc iar foaia capata o tenta aurie, din loc in loc. Scoate-le din cuptor si pe rand asaza-le pe foaia de copt forma rotunda de 22 cm. apoi decupeaza cu un cutit. Lasa foile sa se raceasca putin apoi cladeste-le unele peste celelalte.

Intr-un vas, pune smantana pentru frisca, foarte rece, impreuna cu zaharul vanilat si bate cu mixerul pana se intareste pe jumatate. Adauga zaharul pudra apoi amesteca in continuare pana se intareste. Pune smantana cu 25% grasime si mixeaza la viteza mare timp de 20-30 de secunde. Intr-o forma de tort cu inel detasabil suprapune foile cu crema si presara visinele printre ele, dupa fiecare foaie. Dupa ultima foaie nu mai adauga visine, doar putina crema, niveleaza putin apoi infoliaza tortul si pune-l la frigider peste noapte. In acest timp, foile care dupa ce se racesc, devin tari ca biscuitii, vor absorbi umiditatea din smantana si se vor inmuia.

Scoate tortul din forma cu grija, imbraca-l in frisca si niveleaza usor. Optional, decoreaza cu visine asezate deasupra sau ciocolata.

Pofta buna!

Citeste si :  A gustat pentru prima data creveti intr-un restaurant din Turcia. Bloggerita Daniela Costetchi povesteste de ce ii place sa manance in localurile de acolo si ce lipseste in cele din Moldova - VIDEO

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie