19.07.2022
Prajitura rasturnata cu caise. Desert de vara aromat

Daca adori caisele coapte si aromate nu ezita sa le incluzi in cat mai multe retete de deserturi. Iti oferim in acest scop o delicioasa reteta de prajitura rasturnata cu caise, simpla si usor de preparat.

Te vei bucura de gustul minunat al caiselor caramelizate, dar si de aspectul pe care il vor oferi prajiturii. Este o prajitura delicioasa de vara, dar pe care o poti pregati mai tarziu si cu caise din compot.

Caisele sunt darul parfumat si colorat al verii, in materie de fructe. De la caise poti folosi atat fructul, si samburii cat si florile. Caisele se numara printre cele mai apreciate fructe, fiind consumate atat proaspete, cat si conservate sau uscate. Din caise se poate prepara gem, compot, marmelada, dulceata, suc, sirop, nectar, caisata si multe altele. Au numeroase utilizari si in deserturi precum in blaturile de prajituri, cum puteti observa la reteta de chec cu caise. Dar sunt ideale si in creme, la inghetata sau serbet. Sucul proaspat de caise constituie un adevarat tonic natural, racoritor pe timp de vara. Iti oferim mai jos lista de ingrediente si pasii necesari pentru una dintre retetele de prajituri cu caise.

Prajitura rasturnata cu caise – Ingrediente

  • 4 oua de marime medie
  • 125 gr zahar tos
  • 25 gr zahar vanilat
  • 400 gr iaurt cremos
  • 50 ml ulei
  • 350 gr faina
  • 50 gr pesmet
  • 5 gr praf de copt
  • un praf sare
  • 500 gr caise mai necoapte
  • 2 lingurite cu pudra de scortisoara
  • putin unt si zahar pudra pentru forma de copt.

Reteta de prajitura de vara cu caise – Mod de preparare

Incepe cu pregatirea caiselor pe care le speli bine si le lasi la scurs intr-o sita. Dupa ce sunt bine scurse, sparge caisele in jumatati si indeparteaza samburii. Intre timp pregateste si ingredientele pentru blatul prajiturii.

Sparge ouale intr-un bol si adauga peste ele un praf de sare, zaharul tos si zaharul vanilinat. Amesteca faina cu praful de copt si trece amestecul prin sita. Pune iaurtul intr-o sita deasa si lasa-l 10 minute la scurs. Pregateste o forma rotunda de copt pe care o ungi cu putin unt si presari zahar pudra. Cand ai aceste ingrediente si forma de copt pregatite, poti porni cuptorul la 180 de grade Celsius pentru a se incalzi.

Cum prepari si coci delicioasa prajitura rasturnata cu caise

Amesteca bine ouale cu zaharul si sare pana cand obtii o compozitie spumoasa. Adauga uleiul si omogenizeaza compozitia. Adauga iaurtul si din nou omogenizezi compozitia. La final adauga faina amestecata cu praful de copt. Adauga aceste ultime ingrediente treptat, in timp ce amesteci compozitia cu o spatula, folosind miscari circulare.

Asaza jumatatile de caise in forma de copt cu deschizatura in sus.

Jumatati de caise in forma de copt

Pesmetul adaugat in interiorul caiselor va absorbi siropul lasat de acestea in timpul tratamentului termic / Shutterstock

Presara in interiorul caiselor pudra de scortisoara si pesmet. Pesmetul va absorbi sucul de la caise care va rezulta in timpul tratamentului termic. Peste jumatatile de caise umplute cu scortisoara si pesmet intinde uniform compozitia pentru blatul prajituri.

Pune tava la cuptor si coace prajitura cu caise pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius. Dupa coacere, lasa prajitura sa se tempereze 10 minute in forma de copt. Apoi o poti rasturna pe un platou rotund. O lasi sa se raceasca bine inainte de a o portiona.

Prajitura rasturnata cu caise portionata pe o farfurie

Prajitura cu caise se va portiona dupa racirea completa / Shutterstock

Mai tarziu, in sezonul rece cand nu te poti bucura de caise proaspete, poti prepara prajitura si cu caise din compot. Iti oferim si reteta pentru compot de caise, gustos si aromat.

Articole din aceeasi categorie