Ouale de gasca sunt foarte asemanatoare cu ouale de gaina din punctul de vedere al gustului. Dimensiunea si coaja sunt insa cu mult diferite. De exemplu, oul de gasca este mult mai mare decat cel de gaina, cam de 3 ori mai mare. Iar coaja este mai groasa, deci mai greu de spart.
Si-ar mai fi o diferenta, respectiv marimea galbenusului. In cazul oului de gasca, galbenusul este mai mare decat cel al oului de gaina, mai vascos si are o culoare portocalie mai intensa, daca pasarea este crescuta natural.
Poti gati ouale de gasca in fel si chip – fierte, posate, ochiuri, omleta la tigaie, la cuptor, souffle, le poti pune in paste, in compozitia de clatite, pandispan sau in tot felul prajituri. Indiferent cum le gatesti, poti fi sigura ca gustul lor va fi grozav si, mai important decat atat, iti vor tine de foame mult timp.
Afla mai jos cate calorii au ouale de gasca, ce vitamine si alte substante nutritive contin, ce beneficii au pentru sanatatea si silueta ta si cum le poti gati.
Ouale de gasca – valori nutritionale si calorii
Un ou de gasca are, in general, peste 10 centimetri lungime, un diametru de 7 centimetri si aproximativ 150 de grame (doua treimi este apa). Deci este cam de 3 ori mai mare decat un ou de gaina, si ca dimensiune, si ca greutate. Coaja este alba si, cum am mentionat, mult mai greu de spart.
Oul de gasca are, in medie, 260 de calorii, 20 de grame de proteine, 19 grame de grasimi, 1.200 miligrame colesterol vs 186 miligrame, cat are oul de gaina (aviz, deci, celor care au deja colesterolul mare, sa nu faca excese), 200 miligrame sodiu, 300 miligrame potasiu si aproape 2 grame de carbohidrati.
Oua umplute cu maioneza
Iata ce alte substante nutritive contine un ou de gasca:
vitamina A – 270 micrograme
vitamina B – 127 micrograme
vitamina D – 2,5 micrograme
vitamina E – 2 micrograme
calciu – 86 miligrame
fier – 5 miligrame
magneziu – 23 miligrame
zinc – 2 miligrame
seleniu – 53 micrograme
retinol – 260 micrograme
tiamina – 0,2 miligrame
riboflavina – 0,6 miligrame
acid folic – 110 micrograme
colina – 380 miligrame
In plus, ouale de gasca sunt bogate in numerosi aminoacizi cu rol extrem de important pentru sanatate: triptofan, izoleucina, lizina, metionina, cisteina, fenilalanina, tirozina, arginina, acid aspartic, glicina, prolina, serina etc.
Ce beneficii are consumul de oua de gasca
Ouale de gasca sunt foarte nutritive, dar atentie la continutul de colesterol si grasimi, deci nu exagera cu cantitatea.
Iata care sunt efectele benefice ale consumului de oua de gasca asupra sanatatii tale:
Ajuta la dezvoltarea sanatoasa a creierului fatului si poate creste sansele de a ramane insarcinata, datorita continutului mare de acid folic. Gasesti acid folic din belsug si in avocado, sparanghel sau ficat de pasare.
Sustine sistemul imunitar si te fereste de diverse infectii, datorita numeroaselor vitamine si minerale pe care le contin. De asemenea, aceste substante nutritive confera energie si tin la distanta oboseala.
Sunt excelente surse de proteine, care mentin satietatea pe termen lung, sprijina metabolismul si ajuta la dezvoltarea musculaturii.
Previn bolile de inima si anemia, datorita continutului crescut de fier si potasiu. Aceste doua substante sunt foarte importante pentru productia de eritrocite bogate in hemoglobina, intarirea imunitatii, vindecarea rapida a ranilor si sanatatea inimii.
Ouale de gasca sunt bune pentru oase si dinti, deoarece contin calciu si fosfor. Aceste minerale sunt extrem de importante pentru prevenirea osteoporozei.
Consumul de oua de gasca ajuta si la mentinerea sistemului nervos. Vitamina B2 are rol de relaxare si poate avea rol benefic si in ceea ce priveste ameliorarea durerilor de cap si vindecarea ulcerelor bucale.
Ouale de gasca pot fi benefice si persoanelor cu boli de ficat sau fumatorilor, deoarece ajuta la curatarea organismului de toxine si metale grele.
Continutul crescut de betacaroten din ouale de gasca este benefic si pentru vedere. Iar luteina din oua ajuta la imbunatatirea memoriei si a puterii de concentrare.
Albusul de ou de gasca poate fi folosit in mastile de fata antiacnee, deoarece albumina curata in profunzime pielea si regleaza secretia de sebum. Poti combina albusul de ou cu pasta de avocado, miere si ananas.
Oua la cuptor in tava de briose: reteta pentru micul dejun pe placul tuturor
Retete cu oua de gasca
Asa cum spuneam la inceput, poti gati ouale de gasca in numeroase moduri.
Oua de gasca fierte
Daca vrei sa le fierbi, tine cont ca timpul trebuie sa fie mai lung decat in cazul oualor de gaina.
De exemplu, pentru oua de gasca moi, acestea trebuie fierte 10 minute. Pentru oua cu galbenus tare, 13-15 minute.
Le poti consuma ca atare sau umplute cu maioneza, mustar sau hrean, alaturi de felii de paine prajita si felii de ardei gras.
Reteta de omleta din oua de gasca
Ingrediente: 2 oua, putin bacon, kaizer sau sunca, sare, piper, ceapa verde, patrunjel, 1 lingura de ulei pentru prajit.
Mod de preparare: prajeste baconul intr-o tigaie, apoi adauga ceapa si ouale batute, patrunjelul, sarea si piperul, dupa gust. Lasa omleta sa se gateasca pe fiecare parte. Poti face omleta din oua de gasca si la cuptor, urmand pasii de aici.
Vezi mai jos o reteta de omleta cu oua de gasca, bacon si ceapa:
Reteta de oua de gasca ochiuri
Ingrediente: 2 oua, sare, piper, parmezan ras, ulei.
Mod de preparare: sparge ouale in boluri separate, apoi toarna-le, pe rand, intr-o tigaie incapatoare cu ulei incins, la foc mediu. Toarna ulei cu o lingura peste oua ca sa se gateasca sau, daca vrei sa folosesti mai putin ulei, intoarce ouale de pe o parte pe alta ca sa se gateasca galbenusul. Scoate ouale pe farfurie, condimenteaza cu sare, piper si presara pe deasupra putin parmezan ras.
Vezi mai jos cum se gatesc ouale de gasca ochiuri fara mult ulei:
Reteta de souffle din oua de gasca
Ingrediente: 3 oua de gasca, 2 linguri de faina, 250 mililitri lapte, 50 grame branza cheddar rasa, sare si piper.
Mod de preparare: incalzeste laptele intr-o oala si adauga branza rasa cand laptele este fierbinte, dar nu fiert. Lasa pe foc pana branza se topeste si amesteca incontinuu in acest timp, ca sa nu aiba compozitia cocoloase. Trage deoparte oala si lasa compozitia sa se raceasca.
Bate ouale intr-un castron, adauga faina, sarea si piperul si mixeaza bine. Adauga compozitia in oala cu lapte si branza topita. Pune compozitia intr-o tava si introdu-o la cuptorul preincalzit la 170 de grade Celsius. Lasa la copt la o temperatura de 220 de grade Celsius pentru cel mult 20 de minute si serveste souffleul cat este fierbinte.
Poti adauga in compozitie cubulete de sunca, ardei gras, ciuperci feliate, ceapa verde si orice condimente iti plac.