12.07.2022
Musaca de dovlecei cu carne tocata, la cuptor

Nu rata sezonul dovleceilor de gradina fara a prepara si delicioasa reteta de musaca de dovlecei cu carne tocata, la cuptor.

Consumul de dovlecei are multiple beneficii asupra sanatatii organismului. Introdus regulat in alimentatie, dovlecelul poate imbunatati digestia, pentru ca este bogat in apa, fibre si multi alti nutrienti. Este unul dintre alimentele recomandate de specialistii in nutritie pentru o dieta sanatoasa si echilibrata.

Retetele cu dovlecei sunt foarte versatile. Poti combina dovlecelul cu absolut toate legumele pentru ca are un gust neutru si nu va influenta in mod evident gustul preparatelor.

Din dovlecel crud poti prepara diferite salate simple, cu iaurt, cu branzeturi sau cu maioneza. Il poti prepara la gratar feliat in rondele sau longitudinal. Il poti savura pane alaturi de un sos de iaurt cu usturoi.

Nu uita nici supele, ciorbele sau supele creme din dovlecel. Dar se combina excelent cu ale ingrediente si in mancaruri scazute simple sau cu carne.

Iti oferim mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru una dintre delicioasele retetele cu dovlecei si carne.

Musaca de dovlecei cu carne tocata – Ingrediente

  • 2 dovlecei cruzi
  • 500 gr carne tocata, amestec (porc + vita)
  • sare si piper
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 2-3 rosii coapte
  • putin cimbru uscat
  • marar verde si patrunjel verde
  • 2-3 linguri de ulei
  • 1-2 oua
  • 1 lingura de smantana de consum
  • optional, putin cascaval razuit
  • verdeata pentru decor.

Reteta de musaca de dovlecei cu carne tocata – Mod de preparare

Incepe cu pregatirea umpluturii din carne tocata cu legume care necesita un timp preparare si un timp de racire.

Cum prepari umplutura pentru musaca

Amesteca carnea tocata cu sare, piper si cimbru. Poti adauga si alte condimente pe care le preferi. Curata ceapa, usturoiul, morcovul si ardeiul. Clateste-le cu apa rece si toaca-le marunt. Asaza o tigaie incapatoare pe flacara aragazului si adauga uleiul. Lasa uleiul sa se infierbante si adauga legumele tocate. Amesteca-le intens pentru a se cali uniform, iar cand incep sa se patrunda adauga carnea tocata. Amesteca intens pentru a se omogeniza amestecul de ingrediente si pentru a se prepara uniform.

Curata rosiile si toaca-le marunt. Adauga-le in tigaie cand carnea este bine patrunsa. Amesteca din nou si lasa ingredientele sa mai fiarba pentru 10 minute. Lasa compozitia pentru umplutura sa se raceasca si ocupa-te de pregatirea dovleceilor.

Spala dovleceii, sterge-i bine cu prosoape de hartie apoi tai-e-i in felii rotunde cu grosimea de aproximativ 5-6 mm. Asaza rondelele de dovlecei pe masa de lucru si presara sare peste ei. Lasa-i sa se deshidrateze bine, apoi tamponeaza-i cu prosoape de hartie pentru a absorbi tot lichidul rezultat.

Pentru un gust delicios, dar si un aspect placut, poti rumeni foarte usor rondelele de dovlecei pe un grill incins.

Rondele de dovlecei trase la grill

Rondelele de dovlecei se rumenesc usor la grill pentru un gust delicios si un aspect placut / Shutterstock

Cum montezi delicioasa musaca de dovlecei cu carne tocata

Dupa ce compozitia de carne cu legume s-a racit si ai pregatit dovleceii poti porni cuptorul la 200 de grade Celsius. Ia o forma termorezistenta si unge-o la interior cu putin unt.

Asaza la baza un rand din rondelele de dovlecei. Peste acestea intinde un strat din compozitia de carne cu legume, in care adaugi si verdeata tocata marunt. Repeta straturile pana cand termini ingredientele. Ultimul strat va fi din rondele de dovlecei.

Amesteca intr-un bol 1-2 oua cu o lingura de smantana. Adauga si cate un praf de sare si unul de piper si, optional, 1-2 linguri de cascaval razuit. Intinde acest amestec deasupra ultimului strat de dovlecei.

Pune vasul cu musaca la cuptor pentru 12-15 minute, la 200 de grade Celsius. las-o sa se tempereze, apoi o poti portiona si savura cu pofta la una dintre mesele principale ale zilei.

Musacaua se portioneaza frumos dupa ce se tempereaza / Shutterstock

Si daca ti-am starnit apetitul pentru preparate cu dovlecei, iti mai oferim si reteta de dovlecei gratinati la cuptor cu rosii cherry.

Articole din aceeasi categorie