29.03.2021
Este mancarea favorita a prezentatoarei Teo Trandafir! Vedeta a dezvaluit reteta - e atat de simpla

Spanakopita este o mancare greceasca. O placinta cu spanac si branza - gustarea preferata a prezentatoarei de la Kanal D, Teo Trandafir. Cum se prepara si ce a declarat vedeta.

Teo Trandafir a spus ca ea si fiica sa sunt amatoare de mancare usoara. De aceea, ele obisnuiesc des sa-si comande bucatele preferate. „Suntem amatori de mancare usoara si avem un restaurant grecesc foarte bun in zona, in care avem incredere”, a declarat ea.

Dar cum se face Spanakopita? Se prepara rapid si se poate folosi atat spanac proaspat, cat si congelat.

Ingrediente:

- 1 pachet cu 12-14 foi subtiri de placinta (nu foietaj);

- 100 ml ulei de masline (pentru uns foile);

- 750 g spanac proaspat sau 500 g spanac congelat (frunze);

- 3-4 cepe verzi sau 2 cepe vechi;

- 3-4 catei de usturoi sau leurda;

- 30 g unt + 25 ml ulei de masline (o lingura);

- sare, piper;

- putina nucsoara rasa (optional);

- 4 oua;

- 350 g branza sarata (feta, telemea);

- o legatura de patrunjel verde.

Mod de preparare:

Se spala spanacul proaspat in mai multe ape reci, dupa care se pune la scurs. Se pregateste si ceapa verde, usturoiul si verdeata. Intr-o cratita larga sau o tigaie adanca se pun la incalzit untul si o lingura de ulei de masline. Se adauga ceapa verde taiata rondele, putina sare si 2 catei de usturoi tocati marunt. Se caleste totul la foc mic, sub capac, apoi se pun frunzele de spanac proaspat. Se pune capacul peste tigaie si se lasa totul sa se inmoaie vreme de 4-5 minute. Apoi, se opreste focul si se trage tigaia deoparte. Se strecoara sucul lasat de ceapa si spanac, se scurg bine frunzele de spanac si se mai pune din nou lichidul pe foc ca sa mai scada pana se reduce la un sfert din cantitatea initiala. Se trage tigaia de pe foc, se asteapta sa se racoreasca inainte de a se pune din nou frunzele de spanac in ea. Se adauga apoi ultimii doi catei de usturoi zdorbiti, dar si patrunjelul verde tocat. Apoi, se sparg cele patru oua crude si se sfarama branza care se distribuie deasupra spanacului sotat. Se asezoneaaza cu sare, piper si putina nucsoara rasa. Se amesteca totul si se gusta de sare si piper.

Cum se monteaza Spanakopita?

Se pune cuptorul la incins la 170 de grade, adica treapta medie pentru cele pe gaz. Se alege tava potrivita, se pregatesc foile de placinta, uleiul de masline si o pensula. Se ung fundul si peretii tavii cu putin ulei. Apoi, se numara foile subtiri din pachet. Se impart in doua parti. Foile de placinta se ung individual, iar foaia a sasea nu se mai unge deoarece pe ea vine stratul de umplutura. Se continua la fel cu urmatoarele patru foi, se pliaza spre mijloc marginile aluatului si se ung bine si acestea. Ultimele doi se pliseaza si se asaza deasupra. Placinta cu spanac si branza, numita Spanakopita, se da la cuptor pentru 40-45 de minute. Se va rumeni la suprafata.

Serveste cu placere!

Citeste si :  Bucatarul care are nevoie de 8 mese pe zi pentru a-si intretine masa musculara. E cel care a gatit pentru patru presedinti americani 
Articole din aceeasi categorie