08.04.2021
Este cel mai popular desert din Germania! Afla reteta si de unde provine denumirea deliciului

Cel mai popular desert din Germania este unul banal, la care nu te-ai fi gandit. Se prepara rapid si seamana foarte mult cu un desert specific si bucatariei romanesti.

Gogosile berlineze au devenit celebre in toata lumea. Reprezinta cel mai popular desert al nemtilor si provine chiar din captala tarii, Berlin, asa cum se vede si din denumire. Este adevarat ca si noi avem gogosile noastre, preparate dupa retetele bunicilor, dar nu se compara cu pufoasele berlineze. Cea mai mare diferenta este ca gogosile nemtilor sunt umplute cu gem, cu ciocolata sau cu alte creme. 

Acest desert mai este cunoscut si sub denumirea de Berliner Krapfen sau Berliner Pfannkuchen. Ca si gogosile noastre, si cele ale nemtilor au un aluat aromat cu multa vanilie si coaja de lamaie.  Reteta pentru berlineze contine insa mai multe oua, dar si unt. Le puteti pudra la final cu zahar sau le puteti consuma simple. Aceste gogosi sunt aerate si au pe mijloc un cerculet mai deschis la culoare. 

Ingrediente:

100 ml lapte;

40 g drojdie proaspata sau 11 g drojdie uscata;

500 g faina;

doua oua;

3 galbenusuri;

60 g zahar;

60 g unt;

coaja rasa de lamaie;

un praf de sare;

zahar vanilat;

20 ml rom;

ulei pentru prajit;

gem pentru umplut (sau ciocolata sau crema de vanilie).

Mod de preparare:

Intr-un castron, amesteca laptele, care trebuie sa fie caldut, cu drojdia si cu o lingura de zahar. Lasa aceasta compozitie pentru 10 minute intr-un loc caldut. Adauga untul la temperatura camerei si faina. Amesteca pana cand aluatul se va dezlipi usor de pe peretii castronului. Lasa aluatul la dospit cel putin 40 de minute, intr-un loc cald.  Presara faina pe masa de lucru si intinde aluatul cu un sucitor. Decupeaza cu o forma rotunda gogosi mai mari. Apoi, lasa-le sa mai dospeasca macar 20 de minute. Intr-un tuci sau intr-o tigaie mai adanca, pune uleiul la incins si apoi prajeste gogosile in el. Intoarce-le cu o paleta de pe o parte pe alta, pana se rumenesc, si apoi scoate-le pe un platou pe care ai pus inainte un servetel absorbant. Cu ajutorul unei seringi speciale de cofetarie, umple gogosile cu gem sau cu o crema de ciocolata sau de vanilie. In general, berlinezele au inauntru gem de visine sau de caise. La final, pune-le pudra cu zahar vanilat.  

Pofta mare!

Citeste si :  O cina vegana pregatita de Nicoleta Nuca! Ce mananca interpreta inainte de culcare

Sursa foto: Pexels.com

Articole din aceeasi categorie