08.07.2022
Compot de caise jumatati. Reteta simpla, fara conservanti

De pe rafturile din camara nu ar trebui sa-ti lipseasca deliciosul compot de caise jumatati. Te vei rasfata cu gustul si aroma lui la mesele de mic dejun din sezonul rece si nu numai.

Compotul de caise este unul dintre cele mai apreciate compoturi de fructe. Este aromat, este frumos colorat si poate fi savurat la mic dejun, dar si inclus in retete e prajituri si torturi. Fructele din compot pot fi folosite la diferite creme cu frisca sau cu mascarpone. Pot fi folosite si pentru jeleuri cu care decorezi prajiturile. Iar cu siropul de la compot poti insiropa blaturile de tort sau de prajituri.

Cel mai bun exemplu pentru o reteta de desert cu caise este reteta de tort diplomat. Fructele vor fi incluse in crema iar in sirop poti trampa piscoturile. Daca te-am convins sa prepari compot din caise, iti oferim mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas.

Compot din caise – Ingrediente

2 kg de caise cantarite fara samburi

2 litri de apa

400-500 gr de zahar

1 baton de scortisoara

1 pastaie de vanilie

Reteta de compot de caise jumatati – Mod de preparare

Inainte de a te ocupa de prepararea compotului, pregateste borcanele in care il vei conserva. Spala bine borcanele cu apa si detergent, la fel si capacele. Clateste-le la fel de bine si lasa-le la scurs. Apoi sterilizeaza atat borcanele cat si capacele.

Dupa ce ai terminat cu pregatirea borcanelor poti pregati caisele. Opteaza pentru caise mai mici, mai ferme, sanatoase si frumos colorate. Spala caisele bine in apa rece si pune-le sa se scurga intr-o sita. Dupa ce s-au scurs, sparge caisele in jumatati si indeparteaza samburii. Daca nu se sparg caisele usor, foloseste un cutit de legume si taie caisele in jumatati. Nu arunca samburii. Spargi coaja acestora mai tarziu, pui samburii la uscat si il pastrezi pentru a-i include in deserturi, sau chiar la o reteta de gem de caise.

Dupa ce ai terminat cu desfacutul caiselor in jumatati asaza o oala cu apa pe flacara aragazului. Adauga zaharul, pastaia de vanilie si batonul de scortisoara. Aceste arome sunt optionale, dar vor desavarsi gustul minunat al compotului. Amesteca cu o spatula pana cand zaharul se topeste. Cand zaharul s-a dizolvat complet, scufunda in sirop cate 20-25 de jumatati de caise. Lasa-le sa se opareasca in sirop, timp de 10-15 secunde, intorcandu-le usor cu o spumiera. Apoi le transferi in alt vas si continui in acelasi mod cu urmatoarele jumatati de caise. Repeta procedeul, pana ce se termina de oparit toate caisele.

Cum conservi compotul de caise

Pune imediat caisele oparite in borcanele sterilizate, asezate intr-o tava metalica. Astfel eviti spargerea borcanelor la contactul cu lichidul fierbinte. Inlatura spuma de la siropul si toarna-l fierbinte peste caisele din borcane. Inchide ermetic borcanele cu capacele aferente.

Borcane cu catiompot de caise jumat

Borcanele se inchid ermetic cu capacele din dotare imediat dupa umplerea lor cu compot / Profimedia Images

Acopera cu o patura borcanele cu compot. Lasa-le acolo sa se raceasca lent, asigurand astfel o conservare sigura compotului de caise.

Si daca adori gustul, aroma si culoarea caiselor si doresti sa te bucuri de acestea si mai tarziu, iti oferim si o reteta de dulceata de caise din caietul bunicii.

Articole din aceeasi categorie