03.06.2021
Baclava cu nuci, alune si migdale - un desert nelipsit din meniul turcilor

Baclavaua a devenit o prajitura accesibila oricui, reteta variind in functie de locul unde se prepara. Desertul poate fi consumat fie cald, fie rece, insa este bine sa fie insotit de limonada sau de diverse sortimente de vinuri. 

Ingredinte pentru aluat:

 - 700 g faina;

 - 50 ml ulei de masline;

 - 1 lingurita rasa de zahar.

Pentru umplutura:

 - 300 g nuci;

 - 200 g alune;

 - 200 g migdale;

 - 2 linguri zahar;

 - 1/2 lingurita scortisoara;

 - 200 g unt topit.

Pentru sirop:

 - 200 g zahar;

 - 1 lingura zeama de lamaie;

 - 2-3 bucati scortisoara;

 - 6-7 cuisoare;

 - 200 g miere de albine;

 - 1 felie coaja de portocala.

Mod de preparare:

Dizolva sarea si zaharul in 200 ml de apa calduta. Adauga uleiul intr-o adancitura facuta in faina cernuta si framanta pana se obtine un aluat omogen, moale si elastic. Acopera cu o folie din aluminiu si lasa o ora la temperatura camerei. Pentru umplutura, amesteca nucile cu migdalele si alunele, toate tocate marunt, zaharul si scortisoara. Pentru sirop, intr-un vas pune 300 ml apa cu zaharul, zeama de lamaie, scortisoara, cuisoarele si coaja de portocale. Fierbe 15 minute, apoi lasa sa se raceasca, strecoara si amesteca cu mierea de albine. Imparte aluatul in 10 parti, intinde fiecare bucata pe cat posibil de subtire dupa dimensiunile tavii. Unge o tava cu unt, asaza 5 foi unse cu unt, presara apoi umplutura, stropeste cu 3-4 linguri de sirop si 2 linguri de unt, apoi acopera cu restul foilor unse cu unt. Taie cu un cutit foarte bine ascutit bucati mici de 4×5 cm, apoi stropeste cu restul de unt si coace in cuptorul incins, la foc mic, o ora. In ultimele 15 minute mareste temperatura. Stropeste baclavaua coapta cu restul de sirop si lasa pana se absoarbe tot siropul din tava.

Pofta buna!

Citeste si :  Briose cu cafea si nuci – o reteta rapida, gata in doar 30 de minute

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie